HAK HR 20
Terug naar overzicht

Japanse bonenburger

08720600613258 C1 N1 s03

Kikkererwten

HAK Kikkererwten hebben een pure smaak en een lekkere bite. Ze zijn ideaal om mee te variëren zowel in traditionele mediterrane gerechten zoals hummus als in soepen en salades.

Bekijk product
08720600613210 C1 N1 s03

Kidneybonen

HAK Rode Kidneybonen hebben een pure smaak en een lekkere bite. Ze zijn ideaal om mee te variëren zowel in traditionele Zuid-Amerikaanse gerechten als in soepen en salades.

Bekijk product

Doe de kikkererwten en de bonen in een zeef, spoel ze af en laat goed uitlekken.

Doe het lijnzaad in een kommetje en meng met 2 eetlepels heet water. Laat 5 minuten rusten, tot het een gebonden papje is.

Doe de kikkererwten, bonen, miso, sesamzaad, 1 vel nori in stukjes geknipt of gescheurd, havermout, cashewnoten, sojasaus, chilipoeder, azijn, rode ui en het geweekte lijnzaad in de kom van een keukenmachine en pureer grof tot een op gehakt lijkend deeg. Schraap tussendoor de wanden van de kom schoon.

Verdeel het mengsel in 8 gelijke delen. Maak met koele handen ballen en maak er met behulp van de vorm 8 burgers van.

Knip van de 1 ½ vel nori 16 reepjes van 1 cm breed. Leg een reepje op een snijplank, leg er een burger op. Maak de uiteinden licht vochtig met wat water en vouw dicht om de burger heen. Leg er kruislings een ander reepje op, draai de burger om en ‘plak’ de randjes met wat water vast, zodat je een kruislings ingepakte burger hebt. Ga zo door tot je 8 burgers hebt.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Leg de burgers op de bakplaat en bestrijk elke burger licht met olie. Bak in het midden van de oven 10 minuten. Draai om, bestrijk met olie en bak nogmaals 10 minuten. Laat buiten de oven afkoelen.

Bewaar de burgers op een koele plaats tot je gaat barbecueën.

Maak terwijl de burgers in de oven staan de miso-sesammayonaise

Roer alle ingrediënten voor de mayonaise grondig door elkaar in een schaaltje. Bewaar op een koele plaats tot gebruik.

Bestrijk elke burger aan beide kanten licht met olie en bak 2 minuten per kant op de barbecue.

Serveer de burgers op een broodje met de miso-sesammayonaise en garneer met radijs en komkommer.

Heb je niet alles in huis? Hierbij een aantal alternatieven: Het lijnzaad kan je vervangen door een ei, de miso kan vervangen worden door een zelfde hoeveelheid pindakaas, dan wordt de burger uiteraard anders van smaak, maar ook heel lekker!

Wil je het sausje niet zelf maken, de burger is ook lekker met wasabi mayo of Japanse mayo.

Ook lekker!

  • 1 stazak HAK kikkererwten
  • 1 stazak HAK kidneybonen
  • 1 el gebroken lijnzaad gemengd met 2 el heet water (dit vervangt 1 ei)
  • 35 gram shiro miso (witte miso)
  • 10 gram zwart sesamzaad
  • 1 + 1 ½ vel nori (dat je kunt gebruiken voor sushi)
  • 35 gram havermout
  • 20 gram ongebrande, ongezouten cashewnoten
  • 1 el sojasaus
  • ½ chilipoeder
  • 1 tl azijn
  • 1 kleine rode ui, in stukken
  • Olie om te bestrijken
  • 8 hamburgerbroodjes
  • Komkommer
  • Radijsjes
  • Miso-sesammayonaise:
  • 35 gram (vegan) mayonaise
  • 80 gram Oatly havergurt Griekse stijl (vegan) of Griekse yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 1 tl shiro miso
  • 2 tl zwart sesamzaad