Hoop op teelt Hollandse kikkererwt steeds groter

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK zet teeltproef ook in 2019 voort

Giessen, 21 augustus 2019 Na een succesvolle eerste proef in 2018 laat groente- en peulvruchtenfabrikant HAK dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Omdat de fabrikant uit Giessen ernaar streeft een zo groot mogelijk deel van haar groenten en peulvruchten lokaal te betrekken, is het doel van de vervolgproef om nog meer kennis te vergaren over de condities waaronder grootschalige teelt van kikkererwten in ons land mogelijk zou kunnen zijn. In 2017 en 2018 bleek HAK met z’n telers ook al succesvol te zijn met proeven om kidneybonen te laten groeien in Nederland.

In de zomer van 2018 startte de ‘Hollandse kikkererwt’ proef. Die verliep als gevolg van de uitzonderlijk warme en droge zomer uiterst succesvol: er was sprake van een opbrengst van zo’n 3500 kilo per hectare, ruim 15% boven de gemiddelde gewasopbrengst. HAK, teler Pieter Risseeuw uit Schoondijke en peulvruchten- en bonenspecialist Termont en Thomaes, die de proef begeleidde, besloten daarom de proef dit jaar te continueren.

Risseeuw plantte dit jaar twee hectare van deze normaliter alleen in het buitenland groeiende peulvruchtensoort. Volgens hem ziet het er positief uit, maar nog iets te vroeg om te kunnen zeggen of teelt op grotere schaal mogelijk is: “We zijn nog volop aan het leren en weten nog niet goed hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, iets waar de kikkererwt erg gevoelig voor is. We zaaien nu een ras wat Canadese telers gebruiken, maar het kan best zijn dat kikkererwtenrassen uit andere landen betere resultaten opleveren, bijvoorbeeld in een natte Hollandse zomer. Ook hebben we tijdens de eerste proef een aantal dingen ontdekt die we dit jaar willen toepassen.”

Jonge Zeeuwse grond| HAK experimenteert al langer met ‘buitenlandse’ bonensoorten in Zeeuws-Vlaanderen. Met name de teelt van rode kidneyboon is behoorlijk succesvol, zegt Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw bij HAK. “Zoveel mogelijk lokale teelt is een van de pijlers onder onze duurzaamheidsaanpak genaamd ‘De Groene Keuken van HAK’. Daarom zijn we nauw betrokken bij het experimenteren met nieuwe peulvruchten van eigen bodem.”

“Zeeuws-Vlaanderen is daarvoor uiterst geschikt” vult directeur Ben Thomaes van Termont en Thomaes aan. “We hebben hier heel vruchtbare ‘jonge’ grond, die nog maar paar honderd jaar bestaat. Daarnaast is de zee nooit ver weg, waardoor de temperaturen gematigd zijn met tegelijkertijd veel zonneschijn.”

Volgens Thomaes heeft de consument de kikkererwt pas de laatste jaren echt ontdekt. De firma uit Biervliet zag de hoeveelheid verhandelde kikkererwten in een paar jaar tijd verdriedubbelen. Thomaes wijt dat deels aan de populariteit van een meer plantaardig eetpatroon: kikkererwten bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten en passen dus uitermate goed in een vegetarische of vegan lifestyle. Een andere verklaring is de sterk gegroeide interesse voor de keukens uit het Midden-Oosten, waar de kikkererwt vanouds een belangrijke rol speelt.

Lees ook:

03-09-2018 Kidneybonen van HAK voortaan ook van Nederlandse grond

09-10-2018 Eerste testresultaten kikkererwtenteelt in Nederland

Fotobijschrift:

Na een succesvolle eerste proef in 2018 laat groente- en peulvruchtenfabrikant HAK dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. De tweede proef ziet er net zo positief uit en er is hoop op een echte Hollandse kikkererwt. Het is echter nog net iets te vroeg om te kunnen zeggen of teelt op grotere schaal mogelijk is. Vorig jaar was het een relatief warme zomer, maar er is nog onvoldoende bekend hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, iets waar de kikkererwt erg gevoelig voor is, aldus teler Pieter Risseeuw.