Kikkererwten uit Nederland
Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK wil niets liever dan al zijn groenten en peulvruchten uit de nabijheid (binnen 125 km) van de fabriek in Giessen betrekken om, naast een lage ecologische footprint, optimale controle op de kwaliteit te hebben. Voor populaire exotische bonensoorten zoals kikkererwten en zwarte bonen is dat lastig omdat ze in het algemeen niet goed kunnen gedijen in het Nederlandse zeeklimaat en daarom voor het merendeel uit Noord-Amerika en Canada komen. Met de eerste oogst van Nederlandse kikkererwten is die wens een stap dichterbij gekomen. De resultaten van het experiment zijn hoopgevend, zo stelt HAK.
HAK startte in nauwe samenwerking met verschillende telers enkele jaren geleden diverse testen om exotische bonensoorten op Nederlandse grond te kunnen telen. Met kidneybonen is dat inmiddels gelukt. Dit voorjaar startte de teler van Termont & Thomaes één van de toonaangevende ontvangers en verwerkers van Hollandse peulvruchten, met de lokale teelt van kikkererwten die vooral gedijen in een subtropisch klimaat.
“De opbrengst en kwaliteit van onze 2018 oogst is verrassend goed”, aldus Ben Thomaes. “Kikkererwten vragen om veel warmte voor een goede afrijping, en die is nodig om ervoor te zorgen dat de erwt voldoende stevig wordt. Je kunt niet teveel regen hebben omdat je anders snel met schimmelvorming te maken krijgt. Dit jaar – geholpen door de lang aanhoudende warmte– is onze eerste oogst echt goed gelukt. En dat biedt meer dan voldoende houvast om volgend jaar het experiment voort te zetten en de rassen, teelt en oogst te optimaliseren. Ons doel is een nog betere kwaliteit.”
Exotische bonensoorten zijn enorm in trek bij het grote publiek, mede door de trend naar meer plantaardig en gezond eten. De consumptie van moderne peulvruchten zoals kikkererwten, kidneybonen, zwarte bonen en linzen blijft in 2018 groeien. Ze verslaat zelfs die van meer traditionele peulvruchten zoals bruine en witte bonen. Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK zette afgelopen jaar 18% meer om in moderne peulvruchten dan het jaar ervoor, en drijft hiermee de groei in de totale categorie.