De Groene Keuken van HAK

Groenten en peulvruchten zijn bewezen goed voor je gezondheid, dat weet bijna iedereen. Ze zitten barstensvol vitamines, vezels en plantaardige eiwitten. Kies je voor plantaardig, dan draag je niet alleen bij aan je gezondheid maar ook aan die van de planeet. Want de meeste groenten en plantaardige producten hebben namelijk een lage klimaatbelasting.

Onze missie

Mensen helpen meer groenten en peulvruchten te eten

In de Groene Keuken van HAK laten we zien wat we doen om dat te bereiken. En hoe we onze producten telen en verwerken met een zo min mogelijk negatieve impact op de planeet. Onze focus ligt op gezondheid en consumptie, en op teelt en productie.

Gezondheid en consumptie

Groenten en peulvruchten: altijd lekker

Gemiddeld eet driekwart van de Nederlanders zo’n 131 gram groenten per dag, en dat is iets meer dan de helft van de dagelijkse geadviseerde hoeveelheid. Voor peulvruchten is ook nog een weg te gaan. Hier wordt slechts 30 procent van de wekelijkse aanbevolen hoeveelheid gehaald. Daar kan een schepje bovenop!

We helpen je om op zoveel mogelijk dagelijkse momenten meer groenten en peulvruchten te eten. Ingewikkeld? Valt reuze mee. Gooi bijvoorbeeld eens doperwtjes door de pasta. Doe wat sperzieboontjes door de salade voor die extra bite. Of probeer eens kikkererwten in je soep. Zo simpel is het. Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Ze zijn echte krachtbommetjes van moeder natuur en een prima alternatief voor een dagje zonder vlees!

En heb je geen idee wat je met groenten of peulvruchten ‘moet’? In ons brede assortiment is er altijd wel een oplossing voor zo’n beetje elke denkbare maaltijd. Je vindt bij ons ingrediënten, componenten en zo goed als klaar oplossingen.

Ontdek ons assortiment »

Nutri-score

We zijn gestart met de introductie van het Nutri-Score logo op onze producten. Zo helpen we je bij gezondere keuzes tijdens het boodschappen doen: meer groenten in het mandje of de boodschappenkar.

Lees meer over nutri-score »

Productie en teelt

Groene teelt, dicht bij huis

Er is nog veel meer positiefs te zeggen over groenten en peulvruchten. Want ze zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook beter voor milieu en klimaat. De meeste groenten en peulvruchten hebben een lage klimaatbelasting. Minimaal 85% van onze groenten en peulvruchten komen binnen een straal van 125 kilometer van Giessen in Noord-Brabant, waar onze groenten worden verwerkt. Bruine bonen en kapucijners komen bijvoorbeeld uit Zeeland en de rode kool onder andere uit het Land van Heusden en Altena. Lekker dichtbij en zonder onnodige voedselkilometers!

Ze worden geteeld met respect voor de aarde waar ze op groeien volgens het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof. Dit keurmerk heeft een brede benadering waarbij aandacht voor biodiversiteit, bodemgezondheid en -vruchtbaarheid een belangrijke rol spelen. Want hoe gezonder de bodem, hoe gezonder de groenten. Onderzoek toont aan dat verschraling van de aarde zorgt voor een afname van voedingstoffen in de gewassen die erop groeien (Bron: Raad voor de leefomgeving, pagina 47). Dus als wij goed voor de grond zorgen, zorgt deze ook goed voor ons. En dat is niet alleen lekkerder voor jou, maar ook voor de planeet!

On the way to PlanetProof

Minimaal 85% van alle onze groenten en peulvruchten, voldoen in 2021 aan het topkeurmerk On the way to PlanetProof. Wij compenseren de telers hierbij extra voor hun inspanningen. Het keurmerk bewijst (‘proof’) dat jij als consument een product koopt dat duurzamer is geteeld en geproduceerd en daardoor beter is voor dier, natuur en klimaat. Het is een proces van steeds verdere stappen zetten om de aarde minder te belasten (‘On the way to..’). De eisen van het keurmerk worden dus steeds strenger en de lat ligt elke keer weer wat hoger. Het kan altijd nóg groener!

Lees meer over On the Way to PlanetProof »

Opgegroeid in Nederland

Een gemiddelde maaltijd legt duizenden kilometers af voordat het op ons bord terecht komt (Bron: Food Miles, pagina 5). Bij HAK komt minstens 85% van al onze groenten en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van het Noord-Brabantse Giessen, waar onze groenten worden verwerkt.

Wil je weten waar onze Nederlandse groenten en peulvruchten groeien?
Bekijk dan 'Hier groeit HAK'

Productie en Teelt

HAK IS EEN B CORP

HAK is een B Corp. Dit betekent dat HAK een gecertificeerd bedrijf is dat zich inzet voor een betere wereld, met oog voor mens, milieu en maatschappij. Er wordt hierbij gekeken naar de impact op vijf pijlers: bestuur, milieu, werknemers, klanten en gemeenschap.


HAK maakt in het bijzonder een positieve impact op de gezondheid, door plantaardige voeding aan te bieden met 100% natuurlijke ingrediënten en zo min mogelijk toevoegingen. Daarnaast scoort HAK goed op duurzame en lokale teelt, waarbij de telers een compensatie krijgen voor hun duurzame inspanningen. Het behalen van de B Corp certificering onderstreept onze Groene Keuken, de duurzaamheidsstrategie van HAK.


Meer informatie over onze duurzaamheidsdoelen en -ambities kun je lezen in ons Maatschappelijk Impact Rapport. De B Corp certificering is voor HAK geen eindpunt maar een impuls en volgende stap in onze duurzame reis, want groen kan altijd groener!

B CORP

Het onafhankelijke B Corp-keurmerk is een initiatief van de in 2006 opgerichte Amerikaanse non-profit organisatie B Lab en geldt als hét bewijs dat een onderneming sociale en duurzame impact realiseert, zonder in te boeten op winst. Een B Corp is transparant in alles wat ze doen. Ze monitoren en zijn transparant over hun impact op de samenleving en het milieu, en voldoen aan verantwoordingsnormen.
Lees meer over B Corp

Ook in de groene keuken

Onze missie bereiken we alleen als we nauw samenwerken met partners die hetzelfde nastreven: de groente- en peulvruchtenconsumptie verder verhogen.