De missie van HAK is om mensen altijd en overal te helpen meer groenten en peulvruchten te eten door het gemakkelijk en lekker te maken volgens de uitgangspunten van onze Groene Keuken. Dat doen we met smakelijke en natuurlijke producten die snel en eenvoudig te bereiden zijn, als volwaardige maaltijd of als onderdeel daarvan. Producten die bovendien vol voedingsstoffen zitten zoals vezels, eiwitten en vitamines én die gemaakt zijn met een zo minimaal mogelijke negatieve impact op onze planeet. We noemen dat: ‘De Groene Keuken van HAK’.
Leven uit afhankelijkheid’ is al sinds de oprichting het motto van de familie Hak. Ondernemen met respect voor mens en natuur zit bij HAK letterlijk in het bloed. Zo was HAK voorloper op het gebied van duurzaam telen met de Veldleeuwerik-methode en werken we al jaren met seizoensgroenten van dichtbij. Bij HAK geloven we in investeren in mens, milieu en natuur, en dat blijven we doen.

De Groene Keuken van HAK bestaat uit vijf ingrediënten:

  • Natuurlijke groenten en bonen

    Bij HAK ontwikkelen we producten op basis van groenten en peulvruchten en 100% natuurlijke ingrediënten die niet alleen heel lekker zijn, maar ook heel makkelijk in te passen zijn in je eetpatroon. Of je nou van echte Hollandse kost houdt of eerder warm loopt voor een Indiase curry of een salade. Zo verlagen we de drempel voor mensen om te kiezen voor een gezonde maaltijd. We helpen mensen met het eten van meer groenten en peulvruchten als onderdeel van de maaltijd op verschillende momenten van de dag, maar ook als alternatief voor vlees, voor wie eens een dagje zonder wil. De behoefte aan minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten groeit omdat het beter is voor onze gezondheid én de planeet.

  • Bewuste teelt, dichtbij huis

    Bij HAK willen we dat minimaal 80% van onze groenten en peulvruchten geteeld en geoogst worden binnen een straal van 125 kilometer rondom onze fabriek. Wij hebben daarnaast de ambitie om lokale groenten en peulvruchten te telen, te oogsten en te verwerken volgens de criteria van het onafhankelijke keurmerk ‘On the Way to PlanetProof’. Dit keurmerk krijgen alleen telers en teeltbedrijven die op een duurzame wijze, volgens strenge, meetbare criteria telen en produceren. Om dit te bereiken werken we intensief met hen samen En daarbij gaan we voor een heldere ambitie: we willen in 2021 al onze groenten en peulvruchten die we binnen onze straal van 125 kilometer telen, certificeren onder het On the Way to PlanetProof keurmerk.

  • Circulair ondernemen: van grond tot pot

    Bij HAK kijken we voortdurend naar mogelijkheden om ons productieproces zo circulair mogelijk te maken. Dat betekent: minder of zelfs bijna geen afval produceren, reststromen slim recyclen, schaarse grondstoffen hergebruiken, zo min mogelijk water gebruiken, duurzaam verpakken en bewust omgaan met energie. Niet alleen in onze fabriek, maar in de hele keten; samen met de telers, de transporteurs en ook de supermarkten. Zo werken we aan een nuttige toepassing van oogstafval en aan volledig recyclebare verpakkingen. En met resultaat: zo goed als 100% van al onze afvalstromen in onze fabriek wordt gerecycled en we streven ernaar om door de hele keten heen volledig circulair te zijn in 2035.

  • Bewust met energie

    Bij HAK nemen we elk jaar concrete maatregelen om onze energieconsumptie te verminderen. We richten onze fabrieksprocessen, maar ook het transport naar en vanuit de fabriek zo efficiënt mogelijk in. Zo rijden we in de fabriek bijvoorbeeld alleen met elektrische heftrucks. De komende jaren willen we een aanzienlijk deel van onze energiebehoefte gaan invullen met duurzaam opgewekte energie, bijvoorbeeld uit zon of wind. Daarnaast richten we ons ook actief op het terugdringen van uitstoot uit fossiele brandstoffen, maar ook uit bemesting. We streven ernaar om CO2-neutraal te kunnen werken in 2035.

  • Transparant als glas

    Bij HAK willen we glashelder zijn over hoe onze producten worden gemaakt en wat de samenstelling van onze producten is. Van de grond tot op het bord. We openen dan ook regelmatig de deuren van onze fabriek voor consumenten en journalisten tijdens onze ‘Pottenkijkersdagen’. Nieuwsgierig naar hoe de groenten en peulvruchten van het land in de pot terechtkomen? Bekijk dan onze Pottenkijkers-pagina.

    Daarnaast zullen we onze vorderingen binnen de Groene Keuken van HAK vanaf nu jaarlijks delen in een Duurzaamheidsverslag.

Nieuws uit de groene keuken

Teler Harm over On the Way to PlanetProof
De Groene Keuken

HAK zaait eerste On the way to PlanetProof bruine bonen

Onlangs zaaide Harm van Hoeve, akkerbouwer uit Zaamslag in Zeeuws-Vlaanderen, voor HAK de eerste hectares bruine bonen in onder het On the Way to PlanetProof-keurmerk. HAK vroeg hem wat het verschil is met de reguliere teelt van bruine bonen, en wat zijn verwachtingen zijn.
HAK Mexicaanse saladeverrijker Mexicaanse salade met mango en avocado 1 met product
De Groene Keuken

HAK Groente-hack: verrijk je salade!

Nederlanders eten graag een salade als lichte lunch of avondmaaltijd, zeker tijdens mooie zomerse avonden. Maar de tijd of de inspiratie ontbreekt nog weleens om er iets bijzonders van te maken en soms kan een salade nog wel een extra boost gebruiken. Bij HAK hebben we hiervoor de Saladeverrijkers ontwikkeld; waarmee je makkelijk nóg meer groenten & peulvruchten aan je salade toevoegt en die je salade nog lekkerder maken.

De groene keuken van hak werkt samen met