Vrijwilligers vullen voedselpakketen

5 miljoenste pot nieuwe mijlpaal in samenwerking met groentefabrikant HAK

Ondanks forse stijging van aanvoer, hebben voedselbanken nog veel meer groenten nodig

Groentefabrikant HAK en de voedselbanken, die 35.000 gezinnen elke week voorzien van gratis voedsel, staan stil bij een belangrijke mijlpaal in de samenwerking die al in 2012 startte. De levering van de 5 miljoenste pot groenten aan het distributiecentrum van de voedselbanken in regio Arnhem was deze week een feit. Toch is de urgentie voor de dagelijkse aanvoer van meer gezonde producten waaronder groenten en de behoefte aan meer partners, geld en vrijwilligers elke dag aan de orde, aldus de voedselbanken.

De voedselbanken streven naar een veelzijdige en steeds rijkere uitgave van gezonde voeding, maar is hierbij afhankelijk van het wekelijkse wisselende aanbod dat zij gratis ontvangen van hun partners. Voedselbanken zamelen immers voedsel in dat anders verspild zou worden. De afgelopen jaren nam het aandeel van verse en tijdelijk houdbare producten, waaronder groenten, in het voedselaanbod voor voedselbankklanten fors toe. Onder meer door aanzienlijke investeringen in koelcellen kunnen dagelijks verse producten bij deelnemende supermarkten worden opgehaald, en bij de voedselbanken opgeslagen en vervolgens uitgedeeld worden. Ook rijdt er inmiddels elke dag een groentebrigade langs diverse groenteveilingen in het Westland om groenten en fruit in te zamelen dat anders zou worden doorgedraaid.

“Toch is onze oproep om nog meer verse en gezonde producten te ontvangen actueler dan ooit”, zo zegt Marlies van Amerongen van Voedselbanken Nederland. “Ondanks dat we dagelijks steeds meer aanvoer hebben van verse groenten, peulvruchten, fruit, zuivel en THT producten, is die nog niet elke dag constant. Zo hebben we ook niet alle seizoenen meerdere soorten groenten beschikbaar. Daarnaast zijn de kwaliteit en houdbaarheid van deze verse producten ook een belangrijk vraagstuk dat continue aan de orde is. En dan is het perfect dat we altijd kunnen terugvallen op de groenten van HAK die we op voorraad hebben. Deze zijn lang houdbaar en bevatten tegelijkertijd wel gewoon alle vitamines en voedingstoffen doordat ze in het seizoen van het Hollandse land worden gehaald en daarna geweckt. Zo helpen we de gezinnen die leven van een bestaansminimum om toch een gezonde maaltijd met groenten te kunnen eten.”

Dagelijkse groenteconsumptie essentieel | Voedselbanken streven ernaar elke week ca. 25 producten uit de Schijf van Vijf mee te geven. Klanten moeten zelf dus altijd nog aanvullend producten bijkopen. “Het is heel simpel, hoe meer geld en gezonde producten we blijven krijgen, hoe meer ingrediënten voor een complete maaltijd we kunnen uitdelen. De groenten en peulvruchten van HAK zijn erg fijn omdat ze een gezonde basis vormen voor een voedzame maaltijd.”

HAK wendde zich in 2012 tot de voedselbank en wilde producten zoals sperziebonen, doperwtjes met worteltjes en bruine bonen die 100% voedselveilig zijn, maar niet geschikt zijn voor verkoop onder het HAK merk, voortaan doneren aan de voedselbanken in plaats van vernietigen. “De potjes hebben bijvoorbeeld deukjes in de deksel of zijn onvoldoende gevuld. Het past niet bij HAK om voedsel weg te gooien en deze producten zijn uitstekend geschikt voor consumptie”, legt Yolanda van Grootel van HAK uit.

HAK coördineert nu al bijna acht jaar de leveringen aan alle tien distributiecentra van de voedselbank volgens een afgesproken patroon zodat de potjes groenten en peulvruchten eerlijk verdeeld worden en alle afnemers van de voedselbanken ervan kunnen profiteren. Zij neemt daarbij ook alle kosten van de logistiek voor haar rekening.

Fotobijschrift: Yolanda van Grootel van groentefabrikant HAK overhandigde op 24 februari 2020 hoogstpersoonlijk aan Marlies van Amerongen van Voedselbanken Nederland het 5 miljoenste potje groenten. Dat is een nieuwe mijlpaal in de samenwerking die zich al sinds 2012 richt op het tegengaan van voedselverspilling en gezinnen, die afhankelijk zijn van de voedselbanken, dagelijks voldoende groenten te laten eten.

Foto

HAK neemt groentespecialist Peter van Halder over en stapt nu ook in koelverse groenten

Giessen/Den Bosch, 1 juni 2017 - Groentefabrikant HAK neemt 100% van de aandelen van Peter van Halder Grootverbruik BV uit Den Bosch over. Daartoe hebben beide partijen vorige week een overeenkomst getekend. Peter van Halder, opgericht in 1985, verwerkt verse groenten (al dan niet panklaar bewerkt) en levert deze in grootverpakking (500gr – 5 kg) aan professionele keukens bij onder meer zorginstellingen en restaurantketens. De overname heeft inmiddels de instemming van de Ondernemingsraad van de holding van HAK, Neerlands Glorie Groenten en Fruit BV. Beide partijen maken geen financiële details van de transactie bekend.
HAK Kikkererwten hand

Hoop op teelt Hollandse kikkererwt steeds groter

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK zet teeltproef ook in 2019 voort
Kidneybonen 27

Kidneybonen van HAK voortaan ook van Nederlandse grond

HAK rondt test kidneybonenteelt na 3 succesvolle oogsten af