Hier Groeit HAK

Bekijk de veldvinder

Lekker van dichtbij

Een gemiddelde maaltijd reist duizenden kilometers voordat hij op je bord ligt (Bron: Food Miles, pagina 5). Bij HAK komt minimaal 85% van al onze groenten en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van Giessen in Noord-Brabant, waar onze groenten worden verwerkt. Bruine bonen en velderwten komen bijvoorbeeld uit Zeeland en de rode kool onder andere uit het Land van Heusden en Altena. We kennen onze telers en werken samen aan duurzaamheid, lekker dichtbij, met grip op de kwaliteit en zonder onnodige voedselkilometers!

In het midden van Nederland vind je vooral grasland en natuurlijk de Veluwe waardoor er in deze regio aanzienlijk minder akkerbouw is. Daarnaast telen we bij HAK zoveel mogelijk binnen een straal van 125km rondom onze fabriek, vanwege deze afstand telen we dus niet in Noord(-Oost) Nederland.

De Oogstkalender

Voor alle Nederlandse groenten werkt HAK volgens de oogstskalender. Dit betekent dat onze groenten tijdens het seizoen van het land worden gehaald en kort na de oogst worden verwerkt en geweckt. Daarna slaan we ze op in onze gigantische voorraadkast. Als het nieuwe oogstseizoen 12 maanden later weer aanbreekt is onze voorraadkast zo goed als leeg en wordt deze weer aangevuld met de nieuwe oogst. Zo kun je het hele jaar door kunt genieten van lokale seizoensgroenten.

Over onze kidneybonen

De meeste kidneybonen in Nederland komen uit Noord-Amerika en reizen gemiddeld ongeveer 8000km. Na zo’n lange reis per containerschip zitten de boontjes niet meer zo lekker in hun velletje, sneu he? Daarom teelt HAK steeds meer kidneybonen hier in Nederland en dat scheelt ongeveer 8.000 kilometers waarvan het grootste gedeelte per containerschip. Dit bespaart CO2 uitstoot en is beter voor de planeet! Bij gelijke teeltmethode verwachten wij een besparing van 12,4 ton CO2 in 2023 (Schuttelaar&Partners; CE Delft, 2020). Deze ontwikkeling past ook naadloos binnen de Nationale Eiwitstrategie (NES) en de Green Deal Eiwitrijke gewassen. De Europese Unie wil namelijk minder afhankelijk worden van import en zelfvoorzienend worden om in de groeiende lokale behoefte aan plantaardige eiwitten te kunnen voorzien. Lokale en duurzame teelt van plantaardige eiwitten heeft daarnaast ook een meerwaarde voor de natuur in Nederland omdat deze gewassen vlinderbloemig zijn en stikstof opnemen. Zo leveren zij een bijdrage aan een gezondere bodem en een grotere biodiversiteit (bron: Green Deal Eiwitrijke Gewassen, pagina 4). HAK wil vooroplopen in deze transitie en met succes want onze teelpartners bevestigen dat er momenteel geen andere partij is die zoveel kidneybonen in Nederland laat telen als HAK. Daarbij vindt HAK het ook gemakkelijker om samen te werken aan verduurzaming van de teelt met telers die “om de hoek” zitten. Zo zijn onze Nederlandse kidneybonen gecertificeerd met het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.

We zijn er bijna...

HAK teelt 85% van al haar groenten en peulvruchten lokaal. Het is dus nog niet mogelijk om alle groenten en peulvruchten hier te telen. Dit komt omdat niet alle gewassen even goed aarden in het Nederlandse klimaat. Denk bijvoorbeeld aan kikkererwten deze groeien het liefst op in een zonnige omgeving met niet te veel regen. Voor de 15% die niet uit Nederland komt, telen we zo veel als mogelijk binnen Europa. Daarnaast proberen wij samen met telers om steeds meer gewassen van ver tóch naar Nederland te halen met diverse teeltproeven die we steeds verder opschalen. En soms ook succesvol! Bijvoorbeeld met onze kidneybonen die we steeds meer hier lokaal in Zeeland en Zuid Holland telen.

On the way to PlanetProof

Alle lokale groenten van HAK, voldoen in 2021 aan het topkeurmerk On the way to PlanetProof. Dit keurmerk bewijst (‘proof’) dat jij als consument een product koopt dat duurzamer is geteeld en geproduceerd en daardoor beter is voor natuur en klimaat. Het is een proces van steeds verdere stappen zetten om de aarde minder te belasten (‘On the way to..’). De eisen van het keurmerk worden dus steeds strenger en de lat ligt elke keer weer wat hoger. Want het kan altijd nóg groener!

Lees Meer »

De groene keuken van HAK

Groenten en peulvruchten zijn bewezen goed voor je gezondheid, dat weet bijna iedereen. Kies je voor plantaardig, dan draag je niet alleen bij aan je gezondheid maar ook aan die van de aarde. Want de meeste groenten en plantaardige producten hebben namelijk een lage klimaatbelasting. In de Groene Keuken laten we zien wat we doen om de groente- en peulvruchtenconsumptie te verhogen, en hoe we onze producten telen en verwerken met een zo min mogelijk negatieve impact op de planeet.

Meer lezen »