HAK schaalt productie van het intelligente groentebord voor kinderen op

interesse consumenten ongekend groot

Giessen, 23 februari 2021 | Enigszins overdonderd door de enorme belangstelling van consumenten voor het in januari door HAK op de markt gebrachte intelligente groentebord dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten, heeft de fabrikant uit Giessen besloten de productie van 'Het Helpende Bord' voor de derde keer in één maand op te schalen.

Direct na de introductie op 14 januari ontstond bij de webshop van de Bijenkorf een run op het bord. Volgens HAK directeur Marketing en Innovatie Nicole Freid heeft het Helpende Bord een snaar bij consumenten geraakt en bevestigt het de continue uitdaging die ouders ervaren om hun kinderen dagelijks op een praktische en vrij eenvoudige manier meer groenten te laten eten. Inmiddels heeft HAK de eerste borden van de nieuwe bestelling uitgeleverd aan de Bijenkorf en is het weer beschikbaar in de webshop van de Bijenkorf.

Reacties ver over de landsgrenzen | HAK ontving afgelopen maand honderden positieve reacties, vragen en verzoeken van consumenten (van waar het bord te koop is, tot hun eerste gebruikerservaringen), van onderzoeksinstanties die de langere termijnwerking verder wetenschappelijk willen valideren, van diverse (maatschappelijke) organisaties die een samenwerking aan willen gaan rondom het Helpende Bord tot enthousiaste reacties vanuit het buitenland (Europa, Noord- en Zuid-Amerika) over de unieke vinding van het bord en de bevestiging dat ook buiten Nederland het groente eetprobleem (h)erkend wordt. Ook kreeg het bord veel bijval van duizenden volgers van food influencers die Het Helpende Bord breed en ruimhartig via social media deelden.

Nicole Freid zelf spreekt van een zekere magie die ontstond rondom het Helpende Bord na de lancering: “Nadat de eerste batch borden binnen drie dagen in de webshop van de Bijenkorf al was uitverkocht, en er nieuwe geleverd moesten worden, riepen we in koor ‘Help het bord is op’. Tegelijkertijd waren we in euforie en eerlijk gezegd ook wel overdonderd door de impact na de lancering.”

Binnen een maand na de marktintroductie prognosticeert HAK dat de verkoop dit jaar uitkomt op 20.000-30.000 stuks. Freid: “En dat is veel meer dan we van tevoren hadden ingeschat. We krijgen van ouders terug dat ze op zoek zijn naar praktische oplossingen om die kleine lastige groente-eters aan te pakken. Het bord is veel meer dan zomaar een wit bord met een 'kuiltje' erin. Consumenten, zo blijkt, waarderen de slimme combinatie van maatvoering, vorm en kleurstelling en de onderliggende nudgingtechnieken die zorgen dat hun kinderen onbewust verleid worden meer groente te eten."

Ook de kinderen zelf zijn volgens Freid in hun nopjes met dit speciale in hun ogen ‘grote-mensen-bord’. “Voor ons zijn alle hoofdzakelijk positieve reacties een motivatie om voorlopig volop in te blijven zetten op de verkoop van het Helpende Bord. We blijven daarom onderzoeken hoe we de productie en verkrijgbaarheid nog verder kunnen opschalen om op die manier het bereik en de impact van het bord enerzijds zo groot mogelijk te maken, anderzijds de effectieve werking van Het Helpende Bord langdurig te testen en te valideren."

Over het Helpende Bord

HAK wil met het Helpende Bord op een praktische manier ouders en de kinderen een helpende hand bieden om het structurele probleem dat kinderen te weinig groenten eten, aan te pakken. In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen in die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag adviseren.

Het 'Helpende Bord' lijkt zo op het oog op een normaal bord, maar is dat toch niet: het is weliswaar net als een bord voor volwassenen gemaakt van keramiek, het is vrijwel wit van kleur en het is rond, maar er zitten allerlei subtiele nudgingtechnieken in verwerkt waaronder een verdieping die speciaal voor de groenten bestemd is. Het kind wordt zo zintuigelijk op het verkeerde been gezet en verleid meer groenten te eten dan anders.

Het werkt aan de hand van een aantal wetenschappelijke uitgangspunten t.w. spiegelen, de Delboeuf illusie, meer=meer, smaakvoller door kleur en de weg van de minste weerstand. Kijk op http://www.hak.nl/hethelpendeb... of hier de achtergrondvideo over de totstandkoming van het Helpende Bord.

Het Helpende Bord is, naar een idee van DDB Unlimited, ontworpen door industrieel ontwerpers Waarmakers Studio uit Amsterdam en in Nederland geproduceerd door Royal Goedewaagen. Het is te koop bij de webshop van de Bijenkorf en - zodra deze weer open zijn - bij de Bijenkorf winkels. Adviesprijs €12,95.

Lees ook:

14/01/2021 HAK onthult het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen

10/12/2020 HAK werkt aan intelligent groentebord voor kinderen

HAK CEO Timo Hoogeboom

Groentefabrikant HAK pleit voor vergaande veranderingen in voedselketen

Plantaardig en lokaal moet het ‘Groene Normaal’ worden
HAK in PAK NL

HAK zet in op versnellen eiwittransitie met nieuwe verpakking

HAK-in-PAK moet boost geven aan peulvruchtenconsumptie
Wintercollectief Infographic

Oproep Wintercollectief heeft hartverwarmend effect: al 1.9 miljoen producten voor de Voedselbank

Zes merken sluiten zich aan bij het collectief en gaan ook extra doneren aan de Voedselbank: FrieslandCampina, Honig, Koninklijke De Ruijter, Maaslander, Calvé en No Fairytales