HAK levert 2,5 miljoenste pot groenten aan de voedselbanken

Groenten als gezonde bijdrage aan warme maaltijd voor 35.000 gezinnen

HAK leverde vandaag het 2,5 miljoenste potje groenten aan voedselbanken Nederland. Dit gebeurde op locatie van de voedselbank in Rotterdam. Om deze mijlpaal te vieren kwam Timo Hoogeboom, CEO van HAK, dit potje hoogstpersoonlijk overhandigen aan Leo Wijnbelt, voorzitter van voedselbanken Nederland. De samenwerking tussen HAK en de voedselbanken startte in 2012. Sindsdien staan de geleverde potjes groenten en fruit garant als basis voor meer dan 1.500.000 warme maaltijden. Deze maaltijden gaan naar mensen die onder een bepaald bestaansminimum moeten leven en daarom voor voedsel afhankelijk zijn van de pakketten van de voedselbank. Ruim 35.000 gezinnen rekenen op de groenten als bijdrage aan de dagelijkse warme maaltijd.

Uit het Europese onderzoek SILC blijkt dat in Nederland 450.000 mensen leven die een keer in de twee dagen geen geld hebben voor een maaltijd met groenten, vlees, vis of een vegetarische vervanger. Voedselbanken Nederland voorziet wekelijks 35.000 gezinnen (85.000 mensen) van een voedselpakket. Recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bevestigt dit beeld. 1 op de 3 voedselbank klanten heeft niet altijd de mogelijkheid om voldoende, gezond en ook nog gevarieerd te eten.

De voedselbanken streven ernaar elke week een pakket met goede voeding samen te stellen waarin producten uit alle vakken van de schijf van vijf aanwezig zijn. Dat lukt dikwijls niet omdat zij afhankelijk zijn van een wekelijks wisselend aanbod dat zij gratis ontvangen van leveranciers. Voldoende groenten en fruit zijn lang niet elke week beschikbaar. “Wij zijn erg blij met de producten die wij van HAK krijgen. De groenten en fruit vormen een goede en gezonde basis voor een warme maaltijd”, vertelt Leo Wijnbelt. “En een groot voordeel van de vers verwerkte HAK-groenten is dat ze goed houdbaar zijn”.

HAK ondersteunt met de structurele levering van groenten en fruit de doelstelling van Voedselbanken Nederland om huishoudens in financiële nood te ondersteunen en de verspilling van voedingswaren te beperken. Het gaat om producten zoals sperziebonen, appelmoes en bietjes die 100% voedselveilig zijn, maar niet geschikt zijn voor verkoop onder het HAK merk. “Daaraan kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen, zoals deukjes in de deksel of potjes die onvoldoende gevuld zijn. ”Deze producten zijn uitstekend geschikt voor consumptie en het past niet bij HAK om voedsel weg te gooien”, legt Timo Hoogeboom uit. “We zijn dan ook blij en trots dat we de voedselbanken en zoveel Nederlanders die wekelijks op de voedselpakketten rekenen, hiermee kunnen voorzien van de basis voor een gezonde en lekkere Hollandse maaltijd.”

HAK levert volgens een afgesproken patroon aan alle acht distributiecentra van de voedselbanken zodat de potjes groenten en fruit eerlijk verdeeld worden en alle afnemers van de voedselbanken ervan kunnen profiteren.