-
-
4 pers
-
35 min
Hoe maak je een vegetarische bonenburger?
Zwarte Bonen
HAK Zwarte bonen hebben een pure smaak en een lekkere bite. Ze zijn ideaal om mee te variëren zowel in traditionele pittige Mexicaanse gerechten als in soepen en salades.
Bekijk productZwarte bonen
HAK Zwarte bonen hebben een pure smaak en een lekkere bite. Ze zijn ideaal om mee te variëren zowel in traditionele Mexicaanse gerechten zoals chili’s of taco’s als in soepen en salades. Bovendien bevatten zwarte bonen veel eiwitten en past goed in een gezond voedingspatroon.
Bekijk productDe burgers:
Doe de noten in een keukenmachine of blender en maal fijn. Voeg de zwarte bonen, peterselie en paprikapoeder toe, breng op smaak met zout en peper en blend tot een geheel. Verplaats het mengsel naar een kom en voeg de mais toe.
Snijd de groene asperges in blokjes van 5 mm. Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de groene asperges, terwijl je deze constant in beweging houdt, 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de asperges toe aan het deeg. Kneed het geheel tot een stevige bal.
Maak met je handen 4 gelijke ballen van het deeg en maak deze plat door met je platte hand zacht op het deeg te duwen tot je een mooie burger hebt. Leg de burgers vervolgens op een plank.
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de burgers met 5 minuten aan beide kanten goudbruin en een beetje krokant.
De toppings:
Vegan bacon: meng voor de marinade de sojasaus, zonnebloemolie, agavesiroop en gerookt paprikapoeder door elkaar in een kom. Knip de vellen rijstpapier in lange stroken. Week de rijstvellen een voor een in een kom met warm water. Let op dat het water niet kookt. Haal de vellen na 1 minuut uit het water. Zodra deze zacht zijn geworden, plak je twee stroken tegen elkaar aan en laat je deze goed uitlekken. Herhaal deze stap totdat de rijstvellen op zijn. Haal de rijstvellen door de marinade en bak deze 5 minuten in een pan met zonnebloemolie. Laat de stroken uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.
Gebakken eieren: verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op laag vuur. Breek de eieren een voor een in de pan en bedek de pan met een deksel. Laat de eieren 4 minuten garen. Bestrooi de eieren met zout en haal ze uit de pan.
Gebakken champignons: bak de champignons in de pan waar je net de eieren in gebakken hebt in totaal 6 minuten op hoog vuur, totdat de champignons zacht zijn geworden en het meeste vocht hebben verloren. Breng op smaak met zout en peper.
Uien-tomatenchutney: verhit zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de rode ui 8 minuten tot deze glazig begint te worden. Voeg de tomatenpuree en agavesiroop toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Bak 2 minuten mee. Voeg de cherrytomaten toe en laat het geheel 4 minuten sudderen op middelhoog vuur. Blus het geheel af met de rode wijnazijn en laat nog 3 minuten inkoken tot een stroperige chutney. Haal van het vuur en zet apart.
Bouw jouw vegetarische burger:
Halveer een broodje en leg de burger op het snijvlak van de onderkant van het broodje. Bestrijk de burger met een eetlepel uien-tomatenchutney. Leg hierop een vierde van de waterkers, gevolgd door een theelepel mosterd, plakjes jalapeno, een plakje oude kaas, een theelepel mayonaise, 2 plakjes vegan bacon, twee eetlepels gebakken champignons en een gebakken ei. Sluit af met de bovenkant van het broodje.
Ook lekker!
- Uien-tomatenchutney:
- 400 g zwarte bonen
- 100 g groene asperges
- 50 g mais
- 10 g peterselie, fijngesneden
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 200 g hazelnoten
- Vegan bacon:
- 2 vellen rijstpapier
- 1 el sojasaus
- 1 el zonnebloemolie
- 1 el agavesiroop
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- zout en peper
- 25 ml zonnebloemolie, om in te frituren
- Overige ingrediënten:
- 4 waldkorn broodjes
- 20 g waterkers
- 4 plakjes oude kaas
- 200 g champignons, in plakjes
- 4 eieren
- 8 plakjes jalapeno
- 2 el zonnebloemolie
- Voor de sauzen:
- 4 tl mosterd
- 4 tl mayonaise
- 4 tl wortelketchup