Waar groeien de groenten van HAK?

Het grootste deel (minimaal 80%) van alle groenten en peulvruchten telen we binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek in Giessen. Op onderstaande kaart van Nederland zijn de teeltgebieden te zien. Naast een lage ecologische footprint is er zo optimale controle op de kwaliteit van de teelt. Het telen gebeurt deels rechtstreeks (via onze eigen telers) en deels via gespecialiseerde teeltbedrijven waarmee we goede afspraken hebben. Onze field men lopen op het land om zo onze kwaliteitseisen te borgen. Daar waar teelt in Nederland niet lukt, willen we het naar Europa halen.

Voor populaire exotische bonensoorten zoals kidneybonen, kikkererwten en zwarte bonen is teelt dichtbij huis lastiger. In het algemeen gedijen ze niet goed in het Nederlandse zeeklimaat, en daarom komen ze voor het merendeel uit Noord-Amerika en Canada. Maar uiteindelijk halen we bij voorkeur alle bonen en peulvruchten van eigen bodem. Zo telen we al sinds bijna 70 jaar bruine bonen en kapucijners in Zeeland. Daarnaast zijn we samen met telers lokale proefteelt van kikkererwten gestart (die vooral gedijen in een droog en warm klimaat). De komende jaren staan ook proeven met zwarte bonen, witte bonen en spliterwten op de planning. En Hollandse kidneybonen? Die lukken al best goed!

Meer Pottenkijkers

4 x HAK 0 groene cap 100 brbo 1 2

Welke toevoegingen zitten waarin?

HAK werkt volgens het principe van De Groene Keuken, dat betekent dat we groenten en peulvruchten telen en verwerken met minimale toevoegingen, zo puur mogelijk. Desalniettemin kiest HAK in enkele situaties voor het gebruik van een toevoeging zoals een beetje zout of suiker voor de smaak of een E-nummer voor bijvoorbeeld een stabieler product. Wil je exact weten, aan welke groenten, peulvruchten of appelmoes, zout, suiker of e-nummers zijn toegevoegd, bekijk dan dit overzicht.
HAK Spinazie 1 van 6

Teelt HAK biologisch?

Bekijk welke keuze HAK maakt op het gebied van biologisch telen en de samenwerking met stichting Veldleeuwerik: een stichting gericht op het verduurzamen van de teelt waarbij het ons doel is om de bodem optimaal gezond te maken als basis voor een verantwoorde teelt (meer informatie op www.veldleeuwerik.nl) .

Hoe zit het nu met E-nummers?

Manager Productontwikkeling “Ilse van der Voort” legt uit dat HAK haar groenten bereidt met minimale toevoegingen, zo puur mogelijk. Desalniettemin kiest HAK in sommige situaties voor het gebruik van een toevoeging. Ze legt uit welke situaties dit zijn en waarom dit zo is. Wil je exact weten in welke producten HAK een E-nummer gebruikt en welke? Klik dan hier voor het volledige overzicht.