Teelt HAK biologisch?

HAK teelt niet biologisch. Het is voor HAK op korte termijn geen oplossing omdat we dan geen grote stappen kunnen maken. We hebben samen met telers onderzocht of we volledig op biologische landbouw over konden gaan. Daarbij stuitten we op een aantal problemen op het gebied van beschikbaarheid en kwaliteit. Zo staat tegenover de hogere prijzen die biologische producten opleveren, een hogere oogstonzekerheid waardoor in een keer volledig overstappen op biologisch te grote risico’s voor hen zou opleveren. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor meer kans op schimmels en ziektes, die de uitdaging op korte termijn nog groter maken.

Een duurzame oplossing die op korte termijn haalbaar is, is On the Way to PlanetProof. Als het gaat over de combinatie tussen verduurzaming, grootschalige lokale teelt en opbrengstzekerheid is dit het meest optimale systeem. De drie aspecten zijn noodzakelijk voor de grote hoeveelheden groenten en peulvruchten die we bij HAK nodig hebben. Het On the Way to PlanetProof keurmerk is een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk (voorheen Milieukeur) van Stichting Milieukeur en wordt alleen toegekend aan boeren, tuinders en producenten die op deze duurzame wijze telen, produceren en verwerken. In 2021 zullen al onze in Nederland geteelde groenten en peulvruchten de certificering On the Way to PlanetProof hebben. Dit zijn ruim 80 procent van al onze groenten en peulvruchten. Wil je meer weten over On the Way to PlanetProof? Klik dan hier.

HAK Spinazie 1 van 6

Meer Pottenkijkers

'Live' Pottenkijken bij HAK

Op de Pottenkijkersdag komen consumenten ontdekken hoe het nu écht zit met groenten in pot. Met de Pottenkijkersdag wil HAK haar consumenten transparantie bieden.
Pottenkijkers 4

Houdbaar gemaakt zonder conserveringsmiddelen

Aan HAK groenten in een pot worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Ze worden in het seizoen geoogst en daarna door middel van hitte (en vacuüm) houdbaar gemaakt in glazen potten middels een soort 'wecktechniek'.

Waarom heeft HAK een fieldmanager?

Marko is de fieldmanager bij HAK. Bekijk in dit filmpje wat Marko dagelijks doet en waarom dit van belang is.