Waarom teelt HAK (nog) niet biologisch?

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer groenten en peulvruchten te eten die dichtbij en op een duurzame wijze geteeld worden. In 2021 voldoen daarom alle groenten en peulvruchten van HAK die binnen een straal van 125 kilometer van Giessen in Noord-Brabant geteeld worden, waar onze groenten worden verwerkt, aan het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof. Dit is minimaal 85% van al onze groenten en peulvruchten.

On the way to PlanetProof is op dit moment dé manier om grootschalige teelt te verduurzamen omdat het een optimale systeem is als het gaat over de combinatie tussen verduurzaming, grootschalige lokale teelt en opbrengstzekerheid. Deze drie aspecten zijn noodzakelijk voor de grote hoeveelheden groenten en peulvruchten die we bij HAK nodig hebben en dus om grote stappen te maken bij het verduurzamen van de teelt. Daarnaast het is wat ons betreft dé manier om naar biologisch te groeien en we blijven in dat kader de lat ook steeds hoger leggen. We willen namelijk in 2027 volledig overgestapt zijn op biologische teelt voor al deze lokale groenten en peulvruchten. De eerste biologische groenten, rode bieten, worden dit najaar al geoogst en komen daarna in de schappen. Het is dus een continue proces dat we stap voor stap verkennen samen met onze telers, want het kan altijd nóg groener!

Wil je meer weten over On the way to PlanetProof? Klik dan hier.

Wil je meer weten over onze biologische ambities? Klik dan hier voor het persbericht.

HAK Spinazie 1 van 6

Meer Pottenkijkers

Hoe gezond zijn groenten uit pot?

Bekijk in dit filmpje hoe "Productontwikkelaar bij HAK" Ilse uitlegt hoe gezond groenten uit pot eigenlijk zijn.
MIR Cover schuin

Maatschappelijk Impact Rapport

In het Maatschappelijk Impact Rapport over 2021 word je meegenomen in de Groene Keuken van HAK: geboekte resultaten, initiatieven en concrete acties. HAK pleit voor grote veranderingen in de voedselketen en wil samen met de telers, producenten, retailers en consumenten toewerken naar het nieuwe ‘Groene Normaal’.
4 x HAK 0 groene cap 100 brbo 1 2

Welke toevoegingen zitten waarin?

HAK werkt volgens het principe van De Groene Keuken, dat betekent dat we groenten en peulvruchten telen en verwerken met minimale toevoegingen, zo puur mogelijk. Desalniettemin kiest HAK in enkele situaties voor het gebruik van een toevoeging zoals een beetje zout of suiker voor de smaak of een E-nummer voor bijvoorbeeld een stabieler product. Wil je exact weten, aan welke groenten, peulvruchten of appelmoes, zout, suiker of e-nummers zijn toegevoegd, bekijk dan dit overzicht.