Teelt HAK biologisch?

HAK teelt niet biologisch. Het is voor HAK op korte termijn geen oplossing omdat we dan geen grote stappen kunnen maken. We hebben samen met telers onderzocht of we volledig op biologische landbouw over konden gaan. Daarbij stuitten we op een aantal problemen op het gebied van beschikbaarheid en kwaliteit. Zo staat tegenover de hogere prijzen die biologische producten opleveren, een hogere oogstonzekerheid waardoor in een keer volledig overstappen op biologisch te grote risico’s voor hen zou opleveren. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor meer kans op schimmels en ziektes, die de uitdaging op korte termijn nog groter maken.

Een duurzame oplossing die op korte termijn haalbaar is, is On the Way to PlanetProof. Als het gaat over de combinatie tussen verduurzaming, grootschalige lokale teelt en opbrengstzekerheid is dit het meest optimale systeem. De drie aspecten zijn noodzakelijk voor de grote hoeveelheden groenten en peulvruchten die we bij HAK nodig hebben. Het On the Way to PlanetProof keurmerk is een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk (voorheen Milieukeur) van Stichting Milieukeur en wordt alleen toegekend aan boeren, tuinders en producenten die op deze duurzame wijze telen, produceren en verwerken. In 2021 zullen al onze in Nederland geteelde groenten en peulvruchten de certificering On the Way to PlanetProof hebben. Dit zijn ruim 80 procent van al onze groenten en peulvruchten. Wil je meer weten over On the Way to PlanetProof? Klik dan hier.

HAK Spinazie 1 van 6

Meer Pottenkijkers

360 Tourtje Jatoch 1

360-graden tour door de HAK fabriek

Zo transparant als de glazen pot, zo doorzichtig wil HAK ook zijn op het gebied van groenteteelt- en verwerking. Via deze 360-graden tour, kan je zelf door de fabriek lopen en ontdek je hoe rode kool met appel door HAK wordt gemaakt.

Hoe zit het nu met suiker?

Groenten bevatten van nature suiker. De meeste groenten van HAK bevatten verder geen toegevoegd suiker. Manager Productontwikkeling Ilse van der Voort legt uit hoe je kan zien hoeveel suiker een potje HAK groenten van nature bevat en hoe je ziet of er eventueel suiker is toegevoegd.

Waarom werkt Herman samen met HAK?

Nieuwsgierig waarom Chef Kok Herman den Blijker samenwerkt met HAK? Bekijk de video en Herman vertelt het je graag!