Hoe zit het nu met suiker?

Vaak bevatten groenten en peulvruchten van nature al suiker. De meeste groenten en peulvruchten bij HAK bevatten geen toegevoegd suiker. Een aantal receptuur producten bevatten nog wel toegevoegde suikers, denk bijvoorbeeld aan rode kool met appel, rode bietjes en bruine bonen met stroop. De suiker in deze recepturen wordt vaak gebruikt als tegenhanger van het zure om een juiste balans te krijgen. Dit zijn dan ook recepturen die traditioneel ook thuis met suiker en een scheutje azijn bereidt worden. HAK probeert de consument langzaam te laten wennen aan de minder zoete smaak door stapsgewijs een beetje minder suiker aan deze producten toe te voegen.

Er is soms wel verwarring bij de consument met betrekking tot het lezen van een etiket. Het is al helemaal lastig als je wilt weten of er in een product toegevoegde suiker zit. Als je dit wilt weten moet je in de ingrediëntendeclaratie kijken. In de ingrediëntendeclaratie staat of er suiker aan het product is toegevoegd. Dit is ook wettelijk verplicht te vernoemen.

Voorbeeld HAK Doperwtjes

Bij de doperwtjes kun je zien dat ons product geen toegevoegde suiker bevat. Als je kijkt naar de ingrediëntendeclaratie is te zien dat er in de pot alleen maar doperwten, water en zeezout in zit. Bij de voedingswaarde ontstaat de verwarring. Je hebt een kopje koolhydraten en je hebt een kopje “*waarvan suikers”. In doperwtjes zit van nature een klein beetje suiker, er, staat dan ook geen nul gram suikers. Je kan aan de hand van dat getal dus niet zien of er suiker wel of niet is toegevoegd. Daarom staat er op onze producten zonder toegevoegde suiker altijd genoemd “Dit product bevat van nature aanwezige suikers.”, op onze producten waar wel een beetje suiker aan toegevoegd is wordt altijd vernoemd op het etiket hoeveel gram van de suikers van nature aanwezig zijn.

Kortom, als je wilt zien of er wel of niet suiker is toegevoegd, haal je dit uit de ingrediëntendeclaratie. Wat er bij de voedingswaarde staat bij “*waarvan suikers” is ook datgene wat er van nature in het product zit.

Voor een exact overzicht van natuurlijk en toegevoegde suikers en zout in producten van HAK, bekijk dan dit overzicht.

Meer Pottenkijkers

4 x HAK 0 groene cap 100 brbo 1 2

Welke toevoegingen zitten waarin?

HAK werkt volgens het principe van De Groene Keuken, dat betekent dat we groenten en peulvruchten telen en verwerken met minimale toevoegingen, zo puur mogelijk. Desalniettemin kiest HAK in enkele situaties voor het gebruik van een toevoeging zoals een beetje zout of suiker voor de smaak of een E-nummer voor bijvoorbeeld een stabieler product. Wil je exact weten, aan welke groenten, peulvruchten of appelmoes, zout, suiker of e-nummers zijn toegevoegd, bekijk dan dit overzicht.
HAK Spinazie 1 van 6

Waarom teelt HAK (nog) niet biologisch?

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer groenten en peulvruchten te eten die dichtbij en op een duurzame wijze geteeld worden.
Oogstkalender

Wanneer worden de groenten van HAK geoogst?

De groenten van HAK worden in het seizoen geoogst en daarna door middel van hitte (en vacuüm) houdbaar gemaakt in glazen potten middels een soort wecktechniek. Maar wat is nu “in het seizoen”? Bekijk de HAK oogstkalender en ontdek exact wanneer we welke groenten oogsten en vervolgens snel verwerken.