Groepsfoto Pottenkijkersdag 2018

Pottenkijkersdag, ontdek hoe het écht zit!

Veel mensen hebben vooroordelen over groenten in pot. Zo denken ze dat conserveringsmiddelen onnodige toevoegingen bevatten, zoals teveel suiker en zout. Dit vinden wij jammer, want de meeste mensen eten minder groenten dan het Voedingscentrum adviseert. Groenten in pot zijn een gemakkelijk manier om aan dit advies te voldoen. Om deze vooroordelen weg te nemen, besloten we ook dit jaar weer een aantal mensen uit te nodigen om te komen ‘Pottenkijken’.

Tijdens een Pottenkijkersdag krijgen mensen een kijkje in onze keuken. Deze dag ontdekken ze hoe het écht zit met de groenten in pot. We beginnen op het land, waar onze groenten worden verbouwd, en eindigen in de HAK-fabriek. We rijden vaak achter de oogst aan want alle zomergoenten van HAK worden geteeld binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek. Zo zitten ze binnen 5 uur al in de pot!

Groenten in glas worden ‘groenteconserven´ genoemd, maar wat mensen vaak niet weten is dat we juist géén conserveermiddel gebruiken in onze groenten in glas. Tijdens de Pottenkijkersdag wordt middels een workshop getoond wat wij wél doen. Samen met top chef Herman den Blijker maken de mensen de groenten houdbaar: verhitten tot boven de 100 graden en vacuüm trekken.

Eigenlijk willen we gewoon volledig transparant zijn, net als onze potten!

Meer Pottenkijkers

Groepsfoto Pottenkijkersdag 2018

Pottenkijkersdag, ontdek hoe het écht zit!

Elk jaar organiseert HAK een aantal Pottenkijkersdagen. Mensen mogen op deze dag komen kijken hoe het er bij HAK aan toe gaat. Hiermee wil HAK transparant zijn naar haar consumenten. Benieuwd hoe zo'n dag eruit ziet? Lees dan snel verder!
Pea 1205673 960 720

Waarom zijn HAK groenten soms zachter dan vers?

Door het koken van groenten worden de producten gaar en zachter zoals ook gebeurt bij het traditionele kookproces thuis. Doordat dit wecken op zeer hoge tempartuur gebeurt, zijn sommige groenten wat zachter en anders van kleur dan wanneer je thuis groenten kookt, bijvoorbeeld doperwtjes en sperzieboontjes.
4Xhak 0 370 Nl 2019

Welke toevoegingen zitten waarin?

HAK werkt volgens het principe van De Groene Keuken, dat betekent dat we groenten en peulvruchten telen en verwerken met minimale toevoegingen, zo puur mogelijk. Desalniettemin kiest HAK in enkele situaties voor het gebruik van een toevoeging zoals een beetje zout of suiker voor de smaak of een E-nummer voor bijvoorbeeld een stabieler product. Wil je exact weten, aan welke groenten, peulvruchten of appelmoes, zout, suiker of e-nummers zijn toegevoegd, bekijk dan dit overzicht.