Groepsfoto Pottenkijkersdag 2018

Pottenkijkersdag, ontdek hoe het écht zit!

Veel mensen hebben vooroordelen over groenten in pot. Zo denken ze dat conserven onnodige toevoegingen bevatten, zoals teveel suiker en zout. Dit vinden wij jammer, want de meeste mensen eten minder groenten dan het Voedingscentrum adviseert. Groenten in pot zijn een gemakkelijk manier om aan dit advies te voldoen. Om deze vooroordelen weg te nemen, besloten we ook dit jaar weer een aantal mensen uit te nodigen om te komen ‘Pottenkijken’.

Tijdens een Pottenkijkersdag krijgen mensen een kijkje in onze keuken. Deze dag ontdekken ze hoe het écht zit met de groenten in pot. We beginnen op het land, waar onze groenten worden verbouwd, en eindigen in de HAK-fabriek. We rijden vaak achter de oogst aan want alle zomergoenten van HAK worden geteeld binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek. Zo zitten ze binnen 5 uur al in de pot!

Groenten in glas worden ‘groenteconserven´ genoemd, maar wat mensen vaak niet weten is dat we juist géén conserveermiddel gebruiken in onze groenten in glas. Tijdens de Pottenkijkersdag wordt middels een workshop getoond wat wij wél doen. Samen met top chef Herman den Blijker maken de mensen de groenten houdbaar: verhitten tot boven de 100 graden en vacuüm trekken.

Eigenlijk willen we gewoon volledig transparant zijn, net als onze potten!

Meer Pottenkijkers

Van zaaien tot pot: Herman neemt Pottenkijkers mee naar HAK!

HAK wil transparant zijn tegenover haar consumenten. Herman den Blijker laat daarom in dit filmpje zien hoe het zit met zout in een potje HAK?
360 Tourtje Jatoch 1

360-graden tour door de HAK fabriek

Zo transparant als de glazen pot, zo doorzichtig wil HAK ook zijn op het gebied van groenteteelt- en verwerking. Via deze 360-graden tour, kan je zelf door de fabriek lopen en ontdek je hoe rode kool met appel door HAK wordt gemaakt.
4Xhak 0 370 Nl 2019

Welke toevoegingen zitten waarin?

HAK werkt volgens het principe van De Groene Keuken, dat betekent dat we groenten en peulvruchten telen en verwerken met minimale toevoegingen, zo puur mogelijk. Desalniettemin kiest HAK in enkele situaties voor het gebruik van een toevoeging zoals een beetje zout of suiker voor de smaak of een E-nummer voor bijvoorbeeld een stabieler product. Wil je exact weten, aan welke groenten, peulvruchten of appelmoes, zout, suiker of e-nummers zijn toegevoegd, bekijk dan dit overzicht.