Groepsfoto Pottenkijkersdag 2018

Pottenkijkersdag, ontdek hoe het écht zit!

Veel mensen hebben vooroordelen over groenten in pot. Zo denken ze dat conserveringsmiddelen onnodige toevoegingen bevatten, zoals teveel suiker en zout. Dit vinden wij jammer, want de meeste mensen eten minder groenten dan het Voedingscentrum adviseert. Groenten in pot zijn een gemakkelijk manier om aan dit advies te voldoen. Om deze vooroordelen weg te nemen, besloten we ook dit jaar weer een aantal mensen uit te nodigen om te komen ‘Pottenkijken’.

Tijdens een Pottenkijkersdag krijgen mensen een kijkje in onze keuken. Deze dag ontdekken ze hoe het écht zit met de groenten in pot. We beginnen op het land, waar onze groenten worden verbouwd, en eindigen in de HAK-fabriek. We rijden vaak achter de oogst aan want alle zomergoenten van HAK worden geteeld binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek. Zo zitten ze binnen 5 uur al in de pot!

Groenten in glas worden ‘groenteconserven´ genoemd, maar wat mensen vaak niet weten is dat we juist géén conserveermiddel gebruiken in onze groenten in glas. Tijdens de Pottenkijkersdag wordt middels een workshop getoond wat wij wél doen. Samen met top chef Herman den Blijker maken de mensen de groenten houdbaar: verhitten tot boven de 100 graden en vacuüm trekken.

Eigenlijk willen we gewoon volledig transparant zijn, net als onze potten!

Meer Pottenkijkers

360 Tourtje Jatoch 1

360-graden tour door de HAK fabriek

Zo transparant als de glazen pot, zo doorzichtig wil HAK ook zijn op het gebied van groenteteelt- en verwerking. Via deze 360-graden tour, kan je zelf door de fabriek lopen en ontdek je hoe rode kool met appel door HAK wordt gemaakt.

Hoe zit het nu met suiker?

Groenten bevatten van nature suiker. De meeste groenten van HAK bevatten verder geen toegevoegd suiker. Manager Productontwikkeling Ilse van der Voort legt uit hoe je kan zien hoeveel suiker een potje HAK groenten van nature bevat en hoe je ziet of er eventueel suiker is toegevoegd.
Pottenkijkers 4

Houdbaar gemaakt zonder conserveringsmiddelen

Aan HAK groenten in een pot worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Ze worden in het seizoen geoogst en daarna door middel van hitte (en vacuüm) houdbaar gemaakt in glazen potten middels een soort 'wecktechniek'.