Eindgerecht 1

HAK is klaar voor vers

Met nieuwe versfabriek en strategie klaar om positie in koelverse groenten in foodservice en retail te laten groeien

Giessen/ Den Bosch – 15 april 2021 | Groentefabrikant HAK heeft haar productiefaciliteit bij HAK Fresh in Den Bosch volledig vernieuwd en officieel geopend. Met een nieuwe visie, strategie en innovatief assortiment van nieuwe koelverse groente-oplossingen met hoge toegevoegde waarde, is het bedrijf klaar om met HAK Fresh de foodservice en retail versmarkt verder open te breken.

In de nieuwe, BRC AA-gecertificeerde groente-versfabriek focust HAK onder het label HAK Fresh zich in eerste lijn op de productie van groenteoplossingen zoals pizza toppers, salad boosters en bread boosters voor grote foodservice-klanten zoals tankstations, inflight- en bedrijfscatering en franchiseformules. Daarnaast levert HAK Fresh ready-to-eat en ready-to-heat samengestelde salades en maaltijdcomponenten met groenten als hoofdingrediënt aan supermarkten.

Op de voormalige productielocatie van Peter van Halder in Den Bosch (het bedrijf dat HAK in 2017 overnam – red.) heeft de groentefabrikant uit Giessen nu een state-of-the-art productiefaciliteit neergezet met zowel een koude als een warme keuken welke opereren onder high care en high risk principes die beide voldoen aan de hoogste kwaliteits- en hygiëne-eisen (BRC AA). Zo biedt HAK Fresh bovengemiddeld lange houdbaarheidstermijnen (THT – red.) aan die oplopen tot wel 10 dagen na verhitting. Bovendien zijn alle producten in een steriele omgeving verwerkt volgens het Groene Keuken principe van HAK, namelijk zonder toevoeging van conserveermiddelen en 100% natuurlijk. Ook de bestaande snijderij is volledig vernieuwd, wat ook betekent dat de fabriek uiterst flexibel is en klanten kunnen kiezen uit een zeer grote variëteit aan “snitten” en verpakkingsvormen die passen bij de specifieke producttoepassing en klantwensen. Te denken valt aan blokjes, stiften, julienne, schijven etc.

“We zijn nu echt klaar om onze ambities in vers waar te gaan maken”, zo stelt directeur van HAK Fresh, Rogier Hilkes. De nieuwe groente-versfabriek inclusief eigen in-huis culinaire concept- en productontwikkeling biedt volop kansen om klanten in het foodservice-segment en retail niet alleen te ontzorgen, maar ook waarde toe te voegen met onderscheidende productcreaties en nutritionele en smakelijke plantaardige oplossingen.

Hilkes: “Dankzij een breed scala aan bereidingen – van blancheren tot roosteren tot grillen en marineren – kunnen wij voor klanten het complexe en culinaire keukenwerk overnemen en oplossingen met verse groenten bieden van een zeer constante kwaliteit, die bovendien smaakvol en gezond zijn en die de maaltijden van onze klanten verrijken. Daarbij zijn onze producten zeer goed houdbaar – minimaal 4 dagen voor de basis producten , maar met een extra hittebehandeling tussen de 4 en de 8 dagen en zelfs tot 10 dagen. Dat alles opgeteld bij het feit dat consumenten meer en meer aandacht hebben voor gezondheid en groenten - en om die reden verwachten dat (tussendoor) maaltijden die ‘on the go’ buitenshuis worden gekocht naast lekker ook een variëteit aan plantaardige, smakelijke en kleurrijke ingrediënten bevatten - maakt dat wij nu echt klaar zijn om een grote speler in ‘vers’ te worden en met klanten mee kunnen denken over hun productontwikkeling en categorymanagement.”

Nieuwe producten op maat

Omdat HAK in de nieuwe fabriek zowel kleine verpakkingen (250 gram) als grootverpakkingen (2 kilo) kan verwerken, kunnen klanten op basis van hun gebruiksgraad op maat worden bediend. “Dat helpt hen weer om verspilling in hun keukens terug te dringen. Nu maaltijden in keukens of pantries op locaties steeds vaker worden geassembleerd, in plaats van ter plekke bereid, kunnen ook medewerkers zonder een koksopleiding of culinaire achtergrond een gezonde en smaakvolle maaltijd samenstellen met altijd kant-en-klare verse ingrediënten van topkwaliteit. Denk aan alles wat ‘on the go’ is: tankstations, luchthavens, treinstations en in-store verskeukens of schappen van supermarkten waar consumenten even iets gezonds tussendoor eten of mee naar huis nemen”, zo stelt Hilkes.

Dat HAK Fresh een uitgesproken en deels nieuwe richting inslaat, kan volgens Hilkes ook worden opgemaakt uit het feit dat het bedrijf in Den Bosch afscheid heeft genomen van de productie van maaltijden en soepen en het leveren van onbewerkte groenten aan bijvoorbeeld zorginstellingen. “We denken meer toegevoegde waarde te kunnen leveren met de productie van ‘green specialties’, en nemen voor lief dat dit leidt tot het tijdelijk wegvallen van een deel van onze omzet. De potentie van onze nieuwe oplossingen is vele malen groter en sorteert maximaal voor op de toekomstige ontwikkeling van wat waar gegeten gaat worden.”

Vers-expertise

HAK Fresh heeft de nieuwe productielocatie ontwikkeld op basis van vele jaren opgebouwde expertise en professionaliteit. Dat maakt het volgens Hilkes ook mogelijk om in co-creatie met klanten tot de ontwikkeling van nieuwe producten te komen. Hilkes: “Te denken valt aan nieuwe groenteconcepten, zoals groentetapas, salad pots of voorgegrilde en geroosterde ovengroente. Onze verwachting is dat hier de komende jaren veel vraag naar zal zijn, ook vanuit de consument die steeds bewuster en plantaardiger eet.”

Timo Hoogeboom, CEO van HAK bevestigt dit. “HAK Fresh is een belangrijke pijler onder onze strategie om zoveel mogelijk maaltijden te boosten met groenten en peulvruchten. Dat doen we al zoveel mogelijk met onze HAK producten in de supermarktschappen, maar met HAK Fresh komen er naast de lunch en het avondeten andere maaltijdmomenten ‘tussendoor’ in andere kanalen en onder de huismerken bij. Kortom, we zien dit als belangrijke stap die onze strategie en missie verder vleugels geeft.”

Of HAK ook onder eigen merk een entree gaat maken in het koelversschap van supermarkten kan Hoogeboom nog niets zeggen: “Dat is een logische stap, maar we nemen onze tijd om het echt goed te doen en te leren van de vele experimenten die we doen. Onze prioriteit is nu dat we de HAK Fresh propositie uitrollen voor foodservice en met de supermarkten verder in gesprek gaan over hoe wij hen kunnen helpen waarde toe te voegen aan hun assortiment met koelverse groenteconcepten die zij hun klanten willen presenteren. De rol van het HAK merk wordt daarin zeker meegenomen.’’

www.hakfresh.nl

Lees ook:

01-06-2017 HAK neemt groentespecialist Peter van Halder over en stapt nu ook in koelverse groenten; via acquisitie nog grotere sleutelrol in plantaardig eten

Fotobijschrift 1: Klanten kunnen bij HAK Fresh kiezen uit verschillende snitten die passen bij hun specifieke wensen of producttoepassingen. Van blokjes tot schijfjes tot julienne gesneden groente.

Fotobijschrift 2: HAK Fresh speelt met een variëteit aan smaken, plantaardige, kleurrijke en verse ingrediënten in op grote vraag van de buitenhuismarkt naar ‘vergroende’ maaltijden. Dit zie je terug in de verschillende maaltijden die ‘on the go’ worden gekocht.

Fotobijschrift 3 en 4: HAK Fresh zet in op co-creatie met klanten om nieuwe concepten op maat te ontwikkelen. Ten denken valt aan bijvoorbeeld verschillende soorten groentetapas (foto 3) die de borrelplank kunnen verrijken of diverse samengestelde geroosterde of gegrilde ovengroenten (foto 4).

Fotobijschrift 5 en 6: Dankzij een breed scala aan bereidingen – van blancheren tot roosteren tot grillen en marineren –maakt HAK Fresh groente ingrediënten die smaakvol en gezond zijn en die de maaltijden van klanten verrijken. Zoals breadboosters, pizzatoppers en saladboosters. Hierbij wordt ook meegedacht over het eindconcept van de klant.

Image 2018 07 11 1

HAK test teelt kidneybonen op Nederlandse grond

Groentefabrikant HAK heeft begin oktober kidneybonen geoogst op Nederlandse grond.
HAK in PAK NL

HAK zet in op versnellen eiwittransitie met nieuwe verpakking

HAK-in-PAK moet boost geven aan peulvruchtenconsumptie
Kidneybonen 36

680 potjes bonen per minuut over de fabrieksband: de boon is populairder dan ooit

GIESSEN - We eten steeds meer groente. Vooral de boon stond het afgelopen jaar vaker op het menu, zeker nu de peulvrucht is opgenomen in de nieuwe Schijf van Vijf. En dat is goed te merken bij HAK. In de fabriek in Giessen rollen maar liefst 680 potjes bonen per minuut van de band.