Over Hak

Historie

History 1925

1925

De familie Hak start in de jaren '20 een handel in groenten en aardappelen in de geïsoleerde Noord-Brabantse streek het Land van Heusden en Altena. Vier zonen en een dochter treden na enkele jaren aan in het bedrijf en gezamenlijk wordt gewerkt aan de groei van de onderneming. De familie opent drie winkels in de streek. De eerste in Giessen en de andere winkels in Dussen en Werkendam. Steeds meer producten worden zelf gemaakt, zoals likeuren, kersen op sap en appelmoes. Kwaliteit staat al vanaf dag 1 hoog in het vaandel. De eerste reclameboodschap van de familie Hak was dan ook: "Wie altijd koopt de beste waeren, zal sich veel zorch en kommer sparen."

HAK groeit, werknemers en dorpsbewoners van Giessen zijn druk met de sperziebonen oogst
Hak Historie Werknemersgiessen

1952

In het jaar dat voedselrantsoenering definitief wordt beëindigd, schaft de familie Hak machines aan om op grotere schaal verduurzaamde groenten en vruchten te kunnen produceren. Conservering geschiedt -nog steeds- op basis van de methode uit 1856, uitgevonden door de Franse legerkok François Appert: het verhitten van luchtdichte potten. De Duitse familie Weck gebruikte hier als eerst een glazen pot voor en verbond de naam Weck aan deze methode: het wecken.

De eerste conservenfabriek wordt geopend in Giessen. Het dorp telt op dat moment slechts 900 inwoners. Bij hevige drukte wordt de 'burenhulp' ingeschakeld: inwoners van Giessen en omstreken die op uurbasis helpen bij de productie. De verkoop van de potten loopt voornamelijk via winkels. Maar steeds meer groentezaken nemen -naast de verse groenten- ook HAK conserven op in hun assortiment. Het bedrijf HAK begint te groeien.

HAK's groente- en fruitvariatie eind jaren 60
Geschiedenis Hak

1962

De conservenfabriek van HAK is hoofdzaak geworden van de familie en daarom worden de drie winkels die aan de basis van het bedrijf stonden gesloten. De familie breidt de fabriek in Giessen uit en Aart Hak wordt directeur. De nieuwe Gorkumse brug zorgt voor een goede verbinding met de streek en dit luidt een tijd van groei in. Er zijn inmiddels 140 personeelsleden in dienst en er worden 38 verschillende groenten- en fruitsoorten gefabriceerd en verpakt in verschillende formaten pot en blik.

'HAK. Je ziet wat je koopt'.
U Ziet Wat U Koopt

1964

Vanaf dit jaar worden de groenten en vruchten uitsluitend nog verpakt in glas om het onderscheid van HAK in kwaliteit te benadrukken. De bekende HAK- pot wordt ontwikkeld in samenwerking met glasfabriek Van Tuyn in Dongen. Glas is hygiënisch en smaakneutraal en men kan zien wat men koopt. HAK begint echt een merkartikel te worden. In aansluiting op de keuze voor glas luidt de nieuwe reclameboodschap vanaf dat moment: "HAK. Je ziet wat je koopt."

Hak Productie

1977

HAK is -mede door diverse overnames- flink gegroeid en viert het 25-jarig bestaan. De productie ligt inmiddels op maar liefst 80 miljoen potten per jaar en het aantal personeelsleden is gegroeid naar 480! De teelt van de groenten begint ook steeds grotere vormen aan te nemen op grote percelen in de Flevopolder.

'Je moet dus ook de maïs van HAK hebben'.
Martine

1986

De capaciteit van de productie in Giessen wordt verder uitgebreid en ook op het gebied van marketing wordt HAK steeds actiever, mede door de opkomende concurrentie in de markt.

In 1986 verschijnt Martine Bijl voor het eerst op de Nederlandse televisie in een reclame van HAK. Vanaf dat moment is zij hèt gezicht van HAK. Ook de slogan wordt veranderd in de klassieker: "U moet de groenten van HAK hebben."

Neerlandsglorie Hd Logo

2005

HAK is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste groente- en fruitverwerkende producenten van Europa. In december 2005 wordt HAK gekocht door een investeringsmaatschappij en gaat verder onder de vlag van Neerlands Glorie. Na een aantal jaren van afname, zorgt deze overname voor een nieuwe periode van groei voor het merk HAK.

Martine is weer terug bij HAK en introduceert het vernieuwde etiket én mr. de Haan junior
Martine Terug

2006

HAK is weer helemaal terug en dit is te zien aan de terugkeer van Martine Bijl als het gezicht van HAK in de commercials. Ook het HAK- logo en -etiket worden vernieuwd en krijgen daarmee een hedendaags uiterlijk. De producten van HAK stralen betrouwbaarheid en kwaliteit uit.

2008

Naast HAK wordt in 2005 ook Jonker Fris gekocht door de investeringsmaatschappij en beide bedrijven worden samengevoegd op de locatie van HAK in Giessen. De productie wordt uitgebreid met Jonker Fris producten in blik. In de daaropvolgende jaren wordt het volume verhoogd door huismerken te gaan produceren.

1-2 open deksel
HAK Historie appelmoes

2011

In 2011 introduceert HAK het 1 -2 open deksel. Een deksel waar een zeer relevant consumenten probleem mee wordt opgelost. Door een speciale constructie van het deksel is vanaf dat moment de pot door nagenoeg iedereen te openen.

Dit deksel lost niet alleen een consumenten probleem op, maar wordt door zijn paarse rand, ook een belangrijk onderdeel van de kenmerkende glazen potten van HAK.

'Lekker Hollands, met de groenten van HAK'
Maxresdefault

2013

Eind 2012 wordt een nieuwe strategie opgesteld waardoor er wordt gestopt met productie van huismerken. Vanaf dat moment wordt de focus alleen nog op het HAK-merk en optimalisatie van de kwaliteit van de producten gelegd, zoals vroeger ook bij de familie Hak het geval was. Gestart wordt met een nieuwe mediacampagne zowel op tv, radio, internet als in de bladen. De nieuwe slogan: “Lekker Hollands, met de groenten van HAK”. In de velden met groenten van HAK worden weer borden geplaatst waarop te zien is, dat daar de groenten van HAK geteeld worden. In november 2013 wordt de Woensdag HAKdag gelanceerd waarbij de Hollandse maaltijd in de aandacht geplaatst wordt.

Start samenwerking Herman den Blijker
Image 2018 08 08

2015

In 2015 start de samenwerking met topchef Herman den Blijker. Herman staat als geen ander voor lekker eten en deelt de oerhollandse uitstraling van het merk HAK. Met de campagne "Bonen Erbij" laten Herman en HAK zien hoe je iedere (doordeweekse) maaltijd nóg lekkerder kunt maken met ‘Bonen erbij’ van HAK.

Introductie stazak
Hak Commercial 61

2015

HAK innoveert opnieuw. Na bijna 5 jaar lang weer focus te leggen op kwaliteit en het merk HAK, introduceert HAK eind 2015 een nieuwe verpakking namelijk de stazak.

  • Vol natuurlijke ingrediënten
  • Lekker gemaakt met kruiden & specerijen
  • Geen suiker toegevoegd
  • Bron van voedingsvezels en eiwitten.
Iconische HAK-pot in nieuw jasje gestoken
HAK Historie doperwt

2018

Het complete HAK-assortiment wordt voorzien van een vernieuwd logo en volledig nieuwe etiketten. Uitgangspunten bij het nieuwe design zijn optimale zichtbaarheid van de groenten in de pot en ‘no-nonsense, terug naar de basis’. Precies de tijdsgeest van nu.

Ook het etiket op de achterzijde is vernieuwd. Hier zal HAK de consument vanaf nu expliciet voorlichten over de hoeveelheid suikers die de producten van nature bevatten. De meeste producten van HAK bevatten helemaal geen toegevoegd suiker. Dit wordt vanaf nu op het etiket beter uitgelegd.

Start On the way to PlanetProof certificering
HAK OPP Rode kool

2019

HAK gaat als eerste producent in de categorie gemaksgroenten en peulvruchten inzetten op het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk ‘On the way to PlanetProof’ voor een groot deel van haar producten. In 2019 wordt Rode Kool als eerste On the way to PlanetProof gecertificeerd, met het doel om in 2021 met alle Nederlandse groenten en peulvruchten volledig op On the way to PlanetProof te zijn overgeschakeld.

HAK Fresh
HAK Historie Fresh

2020

Verse groentespecialist Peter van Halder, sinds 2017 onderdeel van HAK, gaat per 1 januari 2020 verder onder de naam HAK Fresh. De naamsverandering is een volgende stap in de missie en groentestrategie van HAK.

Publicatie eerste MIR
HAK Historie mir

2020

HAK publiceert het eerste Maatschappelijk Impact Rapport. In het Maatschappelijk Impact Rapport over 2019 word je meegenomen in de Groene Keuken van HAK: geboekte resultaten, initiatieven en concrete acties. HAK pleit voor grote veranderingen in de voedselketen en wil samen met de telers, producenten, retailers en consumenten toewerken naar het nieuwe ‘Groene Normaal’.

Introductie Het Helpende Bord
HAK Historie helpende bord

2021

Op 14 januari 2021 presenteert HAK ‘Het Helpende Bord’. Een bord ontworpen aan de hand van wetenschap om kinderen te helpen onbewust meer groenten te eten. HAK wil hiermee op een innovatieve & praktische manier kinderen (& zo ook hun ouders) een handje helpen.

Afronding On the way to PlanetProof certificering
HAK Historie planet proof

2021

Het is gelukt om alle Nederlandse groenten en peulvruchten van HAK in 2021On the way to PlanetProof gecertificeerd te krijgen. Dit betekent dat nu minimaal 85% van al onze groenten en peulvruchten On the way to PlanetProof gecertificeerd zijn

Lancering nieuwe campagne met Elise
HAK Campagne Elise Schaap 1

2021

Je moet weer de groenten van HAK hebben! Op 13 september 2021 lanceert HAK haar nieuwe ‘groene’ campagne die consumenten bewuster maakt van duurzaam en lokaal geteelde groenten. In de commercial is actrice Elise Schaap te zien, met wie HAK een meerjarige samenwerking is aangegaan. Ze volgt hiermee twee iconen op die lange tijd verbonden waren aan HAK, namelijk de legendarische Martine Bijl en chef-kok Herman den Blijker.