Wat is Nutri-Score?


Nutri-Score is een onafhankelijk en door wetenschappers ontwikkeld voedingslabel dat de voedingswaarde van producten vertaalt naar een score. Aan de hand van kleuren (groen tot rood) en letters (A tot en met E) wordt aangegeven hoe gezond of ongezond een product is.

Hoe werkt Nutri-Score?

De score wordt berekend op basis van een wetenschappelijk algoritme dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.

De producten krijgen punten op basis van de voedingswaarde en de ingrediënten. Zo krijgen ze positieve punten voor gezonde voedingstoffen en negatieve punten voor ongezonde voedingstoffen. De Nutri-Score komt voort uit de totaalscore.

Dit resulteert in een duidelijk label dat het herkennen van gezondere producten mogelijk maakt. Hierdoor kun je gemakkelijk aan de kleuren en letters van het label zien hoe gezond het product is.

Welke Nutri-Scores heeft HAK?

De meeste HAK producten hebben een (donker) groene Nutri-Score. Klik hier voor meer informatie over de Nutri-Scores van onze producten. Zo valt af te lezen dat bijvoorbeeld Sperzieboontjes een donkergroene ‘A’ Nutri-score hebben.

Voor meer informatie met betrekking tot Nutriscores kun je hier doorklikken naar het PDF bestand.

Veelgestelde vragen rondom Nutri-Score.