Bewuste teelt, dicht bij huis

HAK 2

HAK plant eerste PlanetProof rode kool

HAK heeft de eerste rode kool geplant volgens de ‘On the way to PlanetProof’ criteria. Een belangrijke stap in de omschakeling naar nog meer duurzaam geteelde groenten en peulvruchten. Deze overgang is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie ‘De Groene Keuken van HAK’.

HAK heeft de eerste PlanetProof rode kool geplant op een oppervlakte van 20 hectare, gelegen op slechts zeven kilometer van de HAK-fabriek in Giessen. Maar na het planten begint het echte werk pas.

Het On the way to PlanetProof-traject is voor HAK en de teler, Wim Straver van landbouwcorporatie CIGTA, een nieuwe uitdaging. Om aan de strenge eisen van On the way to PlanetProof te kunnen voldoen moeten telers namelijk het teelproces op verschillende onderdelen aanpassen. Dat gaat vooral om verbetering van de bodemvruchtbaarheid, de inzet van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen en het mechanisch bestrijden van onkruid. Maar ook moet de teler goed letten op zaken als waterbeheer en de biodiversiteit op en om het land.

Na een succesvolle proef vorig jaar heeft HAK rode kool uitgekozen als eerste groente die overgaat op PlanetProof. Adri den Dekker, directeur Landbouw, Inkoop en Duurzaamheid bij HAK, vertelt waarom: “Rode kool is een van onze belangrijkste producten, dus we beginnen daar waar we de meeste impact kunnen maken. Naast de rode kool hier uit het Land van Heusden en Altena, verwachten we dit jaar ook nog PlanetProof teelt te halen uit de Flevopolder. Daarnaast starten we dit jaar proeven met bladgroenten, Hollandse bruine bonen, doperwten, sperziebonen en wortelen. Uiteindelijk willen we met onze lokale groenten en peulvruchten zo snel mogelijk op PlanetProof zijn overgeschakeld.”

Belangrijke volgende stap

Volgens teler Wim Straver is On the way to PlanetProof ‘ambitieus, maar zeker haalbaar’. Wel kunnen er in het seizoen omstandigheden optreden die om bijsturing vragen van de teler. Straver: “De natuur laat zich nu eenmaal niet dirigeren. Maar ook daar is aan gedacht in de On the way to PlanetProof aanpak: bij een insectenplaag is gewasbeschermingsmiddel bijvoorbeeld onvermijdelijk, maar PlanetProof geeft ook aan hoe je dat kunt compenseren.”

Ook voor HAK geldt dat de begeleiding van de teelt meer tijd zal kosten, verwacht Den Dekker. “Het invoeren van PlanetProof is niet iets wat je zomaar even doet”, zegt hij. “Maar technisch is het haalbaar. Wij zetten deze extra stap omdat On the way to PlanetProof voor HAK heel belangrijk is in onze reis in verduurzaming en optimalisatie van de kwaliteit door de hele keten heen. De kracht van dit concept is dat het breed is opgezet en uitgaat van duurzaamheid in alle schakels van de keten; van grond tot mond.”

Teler Harm over On the Way to PlanetProof
De Groene Keuken

HAK zaait eerste On the way to PlanetProof bruine bonen

Onlangs zaaide Harm van Hoeve, akkerbouwer uit Zaamslag in Zeeuws-Vlaanderen, voor HAK de eerste hectares bruine bonen in onder het On the Way to PlanetProof-keurmerk. HAK vroeg hem wat het verschil is met de reguliere teelt van bruine bonen, en wat zijn verwachtingen zijn.

De groene keuken van hak werkt samen met