Natuurlijke groenten en bonen

HAK-Nutriscore

HAK gaat als eerste in Nederland Nutri-Score invoeren |

HAK wacht niet tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo als opvolger van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’. Vanaf 1 september 2019 gaat HAK ook in Nederland het Nutri-Score-label op haar producten plaatsen.

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat mensen helpt om bij hun dagelijkse boodschappen te kiezen voor een gezond(er) product. Uniek is dat Nutri-Score gunstige voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit. Daarom denkt HAK dat de invoering van Nutri-Score ervoor zal zorgen dat mensen meer groenten gaan eten.

Belangrijk, want Nederlanders eten nog steeds veel te weinig groenten. Gemiddeld eten Nederlanders 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en twee porties fruit per dag aan.

Het Nutri-Score-systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score zegt iets over de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.

Breed draagvlak

De invoering van Nutri-Score krijgt steun van onder meer het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. HAK CEO Timo Hoogeboom zegt om die reden niet te begrijpen waar Staatssecretaris Blokhuis nog op wacht. Hoogeboom: “Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in drie Europese landen ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is al succesvol getest in de praktijk. Wij willen, gezien de urgentie van het probleem van de achterblijvende groenteconsumptie, niet langer wachten op een beslissing die mogelijk pas volgend jaar genomen wordt en gaan nu als eerste fabrikant de Nutri-Score-systematiek invoeren.”

Eigen rol fabrikanten

Hoogeboom vindt het passen bij de verantwoordelijkheid van HAK als grootste Nederlandse groentemerk om Nutri-Score als voedselkeuzelogo snel landelijk ingevoerd te krijgen. “Wat ons betreft volgen andere fabrikanten snel. De Consumentenbond is een Europees burgerinitiatief gestart om Nutri-Score op de agenda van de Europese Commissie te krijgen. Dat is een heel goed initiatief, maar tegelijkertijd kunnen de fabrikanten ook alvast hun eigen rol pakken”, aldus Hoogeboom.

Kiezen voor gezondere alternatieven

HAK kiest voor Nutri-Score omdat uit onderzoek blijkt dat een dergelijk kleurenlogo het meest effectief is om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken bij hun dagelijkse boodschappen. Het Nutri-Score-label lijkt op het energielabel dat veel mensen al kennen. In tegenstelling tot veel andere systemen begrijpen veel mensen met Nutri-Score beter of een product gezond is of niet.

Nutri-Score is al in werking in Frankrijk, Spanje en sinds kort ook in België. Meerdere internationale wetenschappelijke publicaties onderbouwen het Nutri-Score-systeem. Ook toont Frans onderzoek aan dat dat Nutri-Score ervoor zorgt dat consumenten vaker kiezen voor gezondere alternatieven. Deelname aan Nutri-Score is in deze landen (nog) niet verplicht. Toch kiezen veel fabrikanten ervoor om Nutri-Score vrijwillig in te voeren.

Stimuleren groenteconsumptie

Volgens Hoogeboom is het goed dat een duidelijk voedselkeuzelogo mensen helpt. “Vanuit onze bedrijfsmissie vinden wij het belangrijk dat het voor consumenten gemakkelijk gemaakt wordt om meer plantaardig, meer groenten en meer peulvruchten te eten. De voedingswaarde van groenten is heel hoog, vanwege de vezels, eiwitten en vitamines die ze bevatten. Vandaar dat onze producten vrijwel allemaal een A-score krijgen. Als we consumenten willen aanzetten om op een makkelijke manier meer groenten en peulvruchten te eten, dan zal zo’n positieve Nutri-Score zeker motiverend werken.”

HAK Mexicaanse saladeverrijker Mexicaanse salade met mango en avocado 1 met product
De Groene Keuken

HAK Groente-hack: verrijk je salade!

Nederlanders eten graag een salade als lichte lunch of avondmaaltijd, zeker tijdens mooie zomerse avonden. Maar de tijd of de inspiratie ontbreekt nog weleens om er iets bijzonders van te maken en soms kan een salade nog wel een extra boost gebruiken. Bij HAK hebben we hiervoor de Saladeverrijkers ontwikkeld; waarmee je makkelijk nóg meer groenten & peulvruchten aan je salade toevoegt en die je salade nog lekkerder maken.

De groene keuken van hak werkt samen met