Contact

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen met ons antwoord. Mocht uw vraag er niet bij staan, of niet naar wens worden beantwoord, stuur ons dan een bericht of bel onze Consumentenservice via 0800-0221525 (gratis). Wist u dat u tevens op onze 'Pottenkijkers' pagina veel informatie vindt over onze producten?

Over de bereiding

 • Op het etiket staat dat de inhoud van de pot moet worden uitgeschept met een houten of plastic lepel. Waarom is dit?

  Voor de zekerheid. Bij het uitscheppen van een glazen pot met een metalen lepel bestaat er een (kleine) kans dat je met de lepel tegen de pot tikt, waardoor er een stukje glas los kan laten. Om dit te voorkomen raden wij aan om een houten of kunststof lepel te gebruiken voor het uitscheppen. Dit is dus een advies om te voorkomen dat er eventueel glas tussen je groenten terecht komt en daarom zetten wij dit standaard op onze producten.

 • Hoe moet/kan ik de groenten bereiden?

  Verhit de inhoud van de pot in een pannetje op het vuur. Laat het niet koken en giet de groente pas af na het verhitten.

  Je kunt het product ook verwarmen in de magnetron. Hierbij kun je de groente voor het opwarmen afgieten en in een schaal ongeveer 30 seconden verwarmen (afhankelijk van het vermogen van de magnetron).

 • Waarom gaan erwten en bonen uit een pot schuimen bij het bereiden?

  Peulvruchten, zoals bonen en erwten, bevatten veel eiwitten. Bij het verwarmen komen deze vrij, waardoor het schuim onstaat. Dit is geheel natuurlijk en komt ook voor bij verse bonen of bij het bereiden van bijvoorbeeld erwtensoep. De eiwitten kunnen een beetje bitter zijn, vandaar dat vaak wordt geadviseerd om het schuim weg te scheppen of om het product na bereiding goed af te gieten.

Over de producten

 • Zijn de groenten van HAK net zo gezond als verse groenten?

  Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden. Tijdens het productieproces voegt HAK geen conserveringsmiddelen of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toe. Daarom zijn de groenten van HAK net zo gezond als verse groenten.

 • Zitten er conserveringsmiddelen in HAK- producten?

  Nee, absoluut niet. HAK conserveert de producten door middel van verhitting. Hierdoor is het gebruik van conserveringsmiddelen of andere toevoegingen overbodig. En dat is wel zo lekker en gezond.

 • Hoe lang is een HAK- product houdbaar?

  Op het etiket staat vermeld "Ongeopend ten minste houdbaar tot einde: zie deksel.” Boven op de deksel een jaartal bijv. 2024. Dit betekent dan dat dit product ten minste houdbaar is tot het einde van dit jaar. De reden dat er alleen een jaartal is vermeld en geen exacte datum, is dat na dit jaartal de kwaliteit wat afneemt, maar dat doet niets af aan de houdbaarheid van het product.

 • Hoe lang is een HAK- product houdbaar na het openen van de pot?

  Na het openen van de pot is de -niet verwarmde- inhoud nog een paar dagen houdbaar in de koelkast. Hierbij is het wel van belang dat de pot is uitgeschept met een schone lepel, anders kan de resterende inhoud eerder bederven.

 • Zijn de groenten van HAK geschikt voor veganisten?

  Ja, nagenoeg alle producten van HAK zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. D.w.z. dat die producten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Er zijn slechts twee producten in ons assortiment die op dit moment niet geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Dit betreft:

  - Roomspinazie. Dit product is gemaakt met echte room en bevat dientengevolge lactose en melkeiwit.

  - Taart & Vlaaifruit aardbeien. Dit product bevat karmijnzuur. Karmijnzuur is een natuurlijke kleurstof van dierlijke oorsprong.

  Wij zijn op dit moment op zoek naar geschikte alternatieven.

 • Zijn de producten van HAK glutenvrij?

  De meeste van onze producten zijn van nature glutenvrij; er worden geen ingrediënten gebruikt die gluten bevatten. Daarnaast wordt in de producten die zetmeel bevatten altijd maiszetmeel gebruikt, waardoor ook deze producten glutenvrij zijn.

  Op onze verpakking van producten die linzen bevatten staat aangeven dat ze mogelijk sporen van gluten bevatten. Dit gaat om puntbesmetting, dit zit namelijk zo: op de velden waar onze linzen groeien, groeit soms het jaar daarvoor, of op het veld daarnaast, gluten bevattende granen. Er is dus een klein risico dat er een graankorrel met gluten mee wordt genomen bij de oogst. Doordat de linzen soms te sterk op glutenkorrels lijken qua grootte en kleur, kunnen wij niet met zekerheid uitsluiten dat alles verwijderd is, ondanks dat dat wij de linzen goed schoonmaken en reinigen.

Nutri-Score

 • Waarom krijgen de meeste producten van HAK een A-score of een B-score?

  Het is allereerst belangrijk om te benadrukken dat Nutri-Score, en daarmee dus ook de berekening van de scores onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd is. Dus het voedselkeuzelogo is onafhankelijk van de belangen van de industrie tot stand gekomen. We hechten er zeer aan dit als fabrikant van groenten en peulvruchten te benadrukken.

  Nutri-Score is een uitgebalanceerde score die aan de ene kant eiwitten, vezels en het gehalte groente en fruit beloont en een teveel aan suikers, zout en vet afstraft. Het is dus een gewogen score die in de totale balans aangeeft hoe gezond alle ingrediënten tezamen zijn. Nutri-Score kijkt dus naar de totale voedingswaarde van een product. De totaalscore bepaalt in welke categorie een product valt en welke letter (A,B,C,D) en kleur het krijgt.

  Dat betekent dat als er suiker of zout in een product zit, het product toch een A score kan krijgen zolang het niet om teveel suiker gaat en er positieve ingrediënten tegenover staan zoals vezels, eiwitten, groenten en fruit. Zo krijgen de meeste producten van HAK een A-score omdat ze geen toegevoegd suiker, een klein beetje zout en uiteraard veel groenten of fruit, vezels en/of eiwitten bevatten. Afhankelijk per HAK product.

  Ik noem enkele voorbeelden:

  Doperwtjes bevatten een klein beetje zout, geen toegevoegd suiker. Hiermee behalen zij een ruime A-score door het gehalte aan groenten en de lage hoeveelheid zout.

  Rode kool met appeltjes is een traditionele receptuur met azijn waar een beetje suiker en zout aan toegevoegd wordt. Door de toevoeging van suiker (maar wel groente en fruitgehalte) belandt dit product in de lichtgroene B-categorie.

  Appelmoes heeft door de reducties van suiker, die we afgelopen jaren hebben weten te realiseren, bijna het niveau bereikt dat er geen suiker meer aan wordt toegevoegd (uiteraard bevat appelmoes wel natuurlijke suikers afkomstig van de appelen zelf). Daarnaast bevat appelmoes o.a. vezels en uiteraard fruit en geen zout. Dit bij elkaar opgeteld leidt naar een A-score.

  Op de website van HAK staan alle Nutri-Scores per product vermeld en is duidelijk uitgelegd hoe de Nutri-Score wordt berekend.

  Nutri-Score is voor consumenten ontwikkeld om producten wat betreft samenstelling en ingrediënten onderling te vergelijken. Diverse onderzoeken door heel Europa tonen inmiddels aan als mensen hun dagelijkse boodschappen doen op basis van het Nutri-Score logo gezondere producten kopen. Voor HAK is Nutri-Score een heel belangrijk instrument om mensen te stimuleren dagelijks meer groenten te eten. Als je bijvoorbeeld een dag een keer geen tijd of zin hebt om verse groenten te bereiden, kun je zelf heel makkelijk kiezen uit groenten in pot, peulvruchten in stazak of andere gemaksgroenten die op het schap van de supermarkt staan. In één oogopslag zie je de Nutri-Scores en weet je welke producten gezond of iets minder gezond zijn.

 • Waarom kiest HAK voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo?

  HAK heeft heel bewust de Nutri-Score omarmd als onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd voedselkeuzelogo dat consumenten helpt bij hun dagelijkse boodschappen helpt en om producten onderling te vergelijken en uiteindelijk gezondere keuzes te maken. Diverse onderzoeken door heel Europa tonen inmiddels aan dat als mensen boodschappen doen zij op basis van het Nutri-Score logo gezondere keuzes maken (dan voorheen).

  Voor HAK is Nutri-Score belangrijk om mensen te stimuleren dagelijks meer groenten te eten, want we eten dagelijks maar de helft van de hoeveelheid die we zouden moeten eten (250gr/dag). Dus als je een dag een keer geen tijd of zin hebt om verse groenten te bereiden, kun je toch makkelijk groenten eten door heel makkelijk, met behulp van de Nutri-Score kleurcodes, een keuze te maken tussen groenten in pot, peulvruchten in stazak of andere gemaksgroenten die op het schap van de supermarkt staan. In één oogopslag weet je dan welke producten gezond of iets minder gezond zijn.

  Het is uiteraard het beste en meest effectief als zo veel mogelijk fabrikanten en supermarkten het Nutri-score logo implementeren omdat dan de vergelijking voor consumenten het meest optimaal is.

  Voor meer informatie over Nutri-Score

  https://www.consumentenbond.nl...

  https://nl.wikipedia.org/wiki/...