Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen met ons antwoord. Mocht uw vraag er niet bij staan, of niet naar wens worden beantwoord, stuur ons dan een bericht of bel onze Consumentenservice via 0800-0221525 (gratis). Wist u dat u tevens op onze 'Pottenkijkers' pagina veel informatie vindt over onze producten?
Veelgestelde vragen
Over HAK Protein Bowls
-
Wat zijn HAK Protein Bowls?
De Protein Bowls van HAK zijn 4 heerlijke complete eenpersoonsmaaltijd met groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen. Peulvruchten als bonen, kikkererwten en linzen passen perfect in eigentijdse gerechten. Bovendien bevat elke maaltijd 35 gram plantaardige eiwitten en deze dragen bij aan de groei en instandhouding van spiermassa. Daarmee zijn ze gelijkwaardig aan dierlijke alternatieven en ook nog eens betaalbaar, beter voor je gezondheid én de planeet.
De HAK Protein Bowls verschijnen in vier varianten: jackfruit rendang met orzo, Mexicaans gekruide chili met quinoa, linzencurry met couscous en kikkererwten tajine met couscous. De bowls zijn geschikt als lunch of bieden een uitkomst voor de avondmaaltijd als je weinig tijd hebt om te koken, maar toch een lekkere, eiwitrijke maaltijd wil eten die 100% natuurlijk is, aangezien ze alleen kort opgewarmd hoeven te worden
-
Waarom lanceert HAK een assortiment met Protein Bowls?
Eiwitrijke voeding is in opmars, maar het plantaardige aanbod is daarbinnen nog beperkt. Daarom lanceert HAK een range Protein Bowls: voedzame ready to (h)eat eenpersoonsmaaltijden met maar liefst 35 gram plantaardige eiwitten per zak. Met deze nieuwe productlijn wil HAK consumenten helpen om in een handomdraai lekker en gemakkelijk meer plantaardige eiwitten te eten. De Protein Bowls zitten boordevol groenten en peulvruchten als plantaardige eiwitbron.
-
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten zijn, net als koolhydraten en vetten, bouwstoffen en voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Er zijn dierlijk en plantaardige eiwitten. Producten zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren bevatten dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Een ander woord voor eiwit is proteïne.
Bron: Voedingscentrum
-
Wat zijn (essentiële) aminozuren?
Aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit en zijn van belang voor de opbouw en herstel van lichaamscellen. Daarnaast spelen aminozuren een belangrijke rol bij spieropbouw en -behoud. Aminozuren kunnen onderverdeeld worden in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Niet-essentiële aminozuren maakt je lichaam zelf aan. Essentiële aminozuren worden daarentegen niet door je lichaam aangemaakt en moet je door middel van voeding binnenkrijgen. In totaal zijn er negen essentiële aminozuren, waaronder histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanin, threonine, tryptofaan en valine.
De HAK proteïne bowls bestaan uit een mix van plantaardige eiwitten waardoor alle essentiële aminozuren aanwezig zijn in onze producten, zie de onderstaande tabel.
Bron: Wu, G. (2009). Amino acids: metabolism, functions, and nutrition & Lopez MJ, Mohiuddin SS. (2024). Biochemistry, Essential Amino acids.
Essentieel aminozuur per portie (555 gram)*
Protein Bowl Linzencurry met couscous
Protein Bowl Mexicaans gekruide chili met quinoa
Protein Bowl Jackfruit rendang met orzo
Protein Bowl Kikkererwten tajine met couscous
Histidine (g)
0,57
0,60
0,45
0,60
Isoleucine (g)
1,03
0,99
0,74
1,04
Leucine (g)
1,76
1,72
1,27
1,78
Lysine (g)
1,33
1,33
0,96
1,36
Methionine (g)
0,44
0,41
0,29
0,44
Fenylalanin (g)
1,83
1,78
1,20
1,85
Threonine (g)
0,86
0,88
0,61
0,88
Tryptofaan (g)
0,20
0,20
0,18
0,20
Valine (g)
1,03
1,02
0,79
1,02
*Geen referentie inname vastgesteld.
-
Zijn peulvruchten en andere plantaardige eiwitten volwaardige eiwitten?
Dankzij hun eigenschappen zijn peulvruchten een ideaal plantaardig alternatief voor een dagje zonder vlees of zuivel. Zo zijn ze zijn een bron van eiwitten en bevatten ze vezels. Elke peulvrucht bevat een verschillende hoeveelheid van de diverse aminozuren. Je spreekt van een volwaardige eiwitbron als deze bestaat uit alle negen essentiële aminozuren. Hoewel individuele peulvruchten en andere plantaardige eiwitten niet altijd volwaardig zijn, kunnen ze door de juiste combinaties wel alle negen essentiële aminozuren bevatten. Zo bevat orzo, alle negen essentiële aminozuren maar in andere verhoudingen dan peulvruchten. Orzo bevat bijvoorbeeld meer methionine dan lysine, terwijl peulvruchten juist meer lysine bevatten dan methionine. Door deze twee eiwitbronnen te combineren, vullen ze elkaar aan tot een volwaardige eiwitbron. Zo heeft HAK bij de Protein Bowls een combinatie van verschillende plantaardige eiwittenbronnen gecombineerd zodat de maaltijden alle negen essentiële aminozuren bevatten. Daarmee zijn ze qua eiwitten gelijkwaardig aan dierlijke alternatieven en ook nog eens betaalbaar, beter voor je gezondheid én de planeet. Peulvruchten hebben namelijk een lagere CO2-uitstoot dan de dierlijke eiwitten en zorgen voor een voedzame bodem, doordat het vlinderbloemige gewassen zijn en deze stikstof opslaan in de bodem. Hierdoor is er minder bemesting nodig.
Bron: Hertzler SR, Lieblein-Boff JC, Weiler M, Allgeier C. (2020). Plant Proteins: Assessing Their Nutritional Quality and Effects on Health and Physical Function.
-
Waarom zijn eiwitten goed voor de spieren?
Eiwitten zorgen voor de groei en instandhouding van de spiermassa, omdat ze de nodige aminozuren leveren voor het herstel en de opbouw van spierweefsel. Hierbij zijn een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl belangrijk. Tijdens intensieve inspanning ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Dit proces, beter bekend als spierbeschadiging, stuurt het lichaam aan om deze scheurtjes te repareren. Aminozuren, afkomstig van eiwitten in de voeding, worden hierbij gebruikt om beschadigd spierweefsel te herstellen en sterker te maken, wat leidt tot spiergroei.
Bron: Pai P. (2023). Role of Essential Amino Acids in Protein
-
Waar zijn de Protein Bowls verkrijgbaar?
HAK Protein Bowls zijn verkrijgbaar bij Jumbo, Plus en Nettorama. Andere supermarkten zullen in 2025 volgen.
-
Wat is de bereidingswijze van HAK Protein Bowls?
De Protein Bowls zijn een Ready to eat maaltijd. Ze hoeven alleen opgewarmd te worden.
Pan: schud of schep de zak leeg in een pan. Al roerende zachtjes opwarmen, niet laten koken.
Magnetron: Scheur de bovenzijde van de verpakking af en zet rechtop in de magnetron. Verwarm 2-3 min. op 750W. Roer goed door. Tijd kan variëren per magnetron
Over HAK-IN-PAK
-
Waarom komt HAK met de introductie van HAK-in-PAK?
HAK-in-PAK is een nieuwe, betaalbare en makkelijke manier om meer peulvruchten te eten, waarmee je al je maaltijden kunt verrijken. De introductie sluit dus goed aan bij onze missie om mensen te helpen om zoveel mogelijk groenten en peulvruchten te eten. Bovendien hebben de pakjes een lagere CO2 voetafdruk dan glas of blik.
In Scandinavië is deze handige en kleurrijke verpakkingsvorm al jaren een hit en hebben de pakjes op veel plekken de blikjes in het schap vervangen, ook voor de categorie peulvruchten. Daar hebben we ons bij HAK door laten inspireren en we wilden dit graag ook naar Nederland en België brengen.
-
Waar is HAK-in-PAK verkrijgbaar?
HAK-in-PAK is momenteel verkrijgbaar bij Albert Heijn. Andere supermarkten zullen in de toekomst volgen.
-
Waarom is de nieuwe verpakkingslijn “HAK-in-PAK” duurzamer dan de reguliere verpakkingen zoals glas of blik?
De verpakking van HAK-in-PAK is grotendeels van plantaardig materiaal gemaakt en minder energie intensief om te maken, daarom is de CO2 voetafdruk is lager dan die van blik of glas. De CO2-impact van het pakje is ruim 2/3e minder dan die van blik of glas.
Bovendien zijn veel traditionele verpakkingsmaterialen zwaarder en minder compact in transport. Ook kost het maken en recyclen (omsmelten) van bijvoorbeeld glas of blik veel energie. Vanuit dat perspectief is een lichtere kartonnen verpakking daarom duurzamer.
-
Is de nieuwe verpakking recyclebaar?
De kartonnen peulvruchten verpakking is voornamelijk (>90%) gemaakt van plantaardige materialen. De buitenste laag bestaat uit FSC™-gecertificeerd karton, wat betekent dat het karton afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Het middelste laagje bestaat uit kunststof, gemaakt van natuurlijke tallolie (een soort boomhars, ookwel bio-nafta genoemd) om de voetafdruk nog verder te verkleinen. De binnenste laag is een dunne laag aluminimum (Aluminium Stewardship Initiative gecertificeerd). Deze laagjes zijn nodig om de kwaliteit en bewaarbaarheid van de peulvruchten te garanderen.
Door deze combinatie van materialen bestaat de verpakking voor >90% uit hernieuwbare bronnen. De kartonnen verpakking kan thuis worden gescheiden bij het afval bij “Plastic, Metaal en Drankkarton" (PMD container). Eenmaal gesorteerd kan het papierpulp worden gescheiden van de andere delen, wat de verpakking goed recyclebaar maakt. Dit kan worden gedaan in speciale afvalverwerkingsinstallaties.
-
Hoe kan het dat HAK-in-PAK zo betaalbaar is?
De goedkopere kartonnen verpakking maakt het mogelijk om HAK-in-PAK tegen een toegankelijke adviesprijs aan te bieden. Enerzijds door het gebruik van betaalbare materialen, anderzijds doordat het produceren van deze verpakking veel minder energie kost.
De supermarkten bepalen de uiteindelijke verkoopprijs, daar kan HAK slechts in adviseren.
-
Waar komen de peulvruchten in de pakjes vandaan?
Op dit moment worden de meeste peulvruchten van HAK-in-PAK nog buiten Nederland geteeld en verpakt. Omdat we de verpakkingslijn nu nog niet zelf kunnen produceren, hebben we daarvoor een samenwerking gezocht met buitenlandse partners in Europa. We werken eraan om zo snel mogelijk, in lijn met onze missie en strategie, ook de producten van HAK-in-PAK zo dichtbij mogelijk en duurzaam gecertificeerd te telen en ook lokaal te produceren.
-
Zijn de peulvruchten biologisch geteeld?
De peulvruchten worden op dit moment nog niet biologische geteeld. HAK volgt een nauwgezet stappenplan om voor 2027 alle lokaal geteelde groenten en peulvruchten over te zetten naar biologisch. Vorig jaar hebben we onze rode bieten voor het eerst al biologisch geteeld, dit jaar zijn de boerenkool, zuurkool en sperziebonen aan de beurt. Lokale peulvruchten staan later op onze planning.
-
Waarom passen peulvruchten bij een dagje zonder vlees?
Peulvruchten zijn een bron van plantaardige eiwitten en zijn daarom een smakelijk en betaalbaar alternatief op een dagje zonder vlees.
-
Wat is de eiwittransitie?
Op dit moment komt het merendeel van onze eiwitten uit dierlijke voedingsmiddelen terwijl plantaardige eiwitten beter zijn voor het milieu en onze gezondheid. Peulvruchten zijn een bron van plantaardige eiwitten en zijn daarom een smakelijk en betaalbaar alternatief op een dagje zonder vlees. Met HAK-in-PAK willen we de verandering van dierlijke eiwitten naar plantaardige bronnen van eiwitten stimuleren, dit noemen we de eiwittransitie.
-
Wat is de bereidingswijze van HAK-in-PAK?
Bij warm gebruik, alleen opwarmen; niet laten koken.
Magnetron: Schud of schep de zak leeg in een kom, dek deze af en plaats de kom in de magnetron. Verwarm 30 seconden op 750W****Tijd kan variëren per magnetron
Over de bereiding
-
Op het etiket staat dat de inhoud van de pot moet worden uitgeschept met een houten of plastic lepel. Waarom is dit?
Voor de zekerheid. Bij het uitscheppen van een glazen pot met een metalen lepel bestaat er een (kleine) kans dat je met de lepel tegen de pot tikt, waardoor er een stukje glas los kan laten. Om dit te voorkomen raden wij aan om een houten of kunststof lepel te gebruiken voor het uitscheppen. Dit is dus een advies om te voorkomen dat er eventueel glas tussen je groenten terecht komt en daarom zetten wij dit standaard op onze producten.
-
Hoe moet/kan ik de groenten bereiden?
Verhit de inhoud van de pot in een pannetje op het vuur. Laat het niet koken en giet de groente pas af na het verhitten.
Je kunt het product ook verwarmen in de magnetron. Hierbij kun je de groente voor het opwarmen afgieten en in een schaal ongeveer 30 seconden verwarmen (afhankelijk van het vermogen van de magnetron).
-
Waarom gaan erwten en bonen uit een pot schuimen bij het bereiden?
Peulvruchten, zoals bonen en erwten, bevatten veel eiwitten. Bij het verwarmen komen deze vrij, waardoor het schuim onstaat. Dit is geheel natuurlijk en komt ook voor bij verse bonen of bij het bereiden van bijvoorbeeld erwtensoep. De eiwitten kunnen een beetje bitter zijn, vandaar dat vaak wordt geadviseerd om het schuim weg te scheppen of om het product na bereiding goed af te gieten.
Over de producten
-
Zijn de groenten van HAK net zo gezond als verse groenten?
Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden. Tijdens het productieproces voegt HAK geen conserveringsmiddelen of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toe. Daarom zijn de groenten van HAK net zo gezond als verse groenten.
-
Zitten er conserveringsmiddelen in HAK- producten?
Nee, absoluut niet. HAK conserveert de producten door middel van verhitting. Hierdoor is het gebruik van conserveringsmiddelen of andere toevoegingen overbodig. En dat is wel zo lekker en gezond.
-
Hoe lang is een HAK- product houdbaar?
Op het etiket staat vermeld "Ongeopend ten minste houdbaar tot einde: zie deksel.” Boven op de deksel een jaartal bijv. 2024. Dit betekent dan dat dit product ten minste houdbaar is tot het einde van dit jaar. De reden dat er alleen een jaartal is vermeld en geen exacte datum, is dat na dit jaartal de kwaliteit wat afneemt, maar dat doet niets af aan de houdbaarheid van het product.
-
Hoe lang is een HAK- product houdbaar na het openen van de pot?
Na het openen van de pot is de -niet verwarmde- inhoud nog een paar dagen houdbaar in de koelkast. Hierbij is het wel van belang dat de pot is uitgeschept met een schone lepel, anders kan de resterende inhoud eerder bederven.
-
Zijn de groenten van HAK geschikt voor veganisten?
Ja, nagenoeg alle producten van HAK zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. D.w.z. dat die producten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Er zijn slechts twee producten in ons assortiment die op dit moment niet geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Dit betreft:
- Roomspinazie. Dit product is gemaakt met echte room en bevat dientengevolge lactose en melkeiwit.
- Taart & Vlaaifruit aardbeien. Dit product bevat karmijnzuur. Karmijnzuur is een natuurlijke kleurstof van dierlijke oorsprong.
Wij zijn op dit moment op zoek naar geschikte alternatieven.
-
Zijn de producten van HAK glutenvrij?
De meeste van onze producten zijn van nature glutenvrij; er worden geen ingrediënten gebruikt die gluten bevatten. Daarnaast wordt in de producten die zetmeel bevatten altijd maiszetmeel gebruikt, waardoor ook deze producten glutenvrij zijn.
Op onze verpakking van producten die linzen bevatten staat aangeven dat ze mogelijk sporen van gluten bevatten. Dit gaat om puntbesmetting, dit zit namelijk zo: op de velden waar onze linzen groeien, groeit soms het jaar daarvoor, of op het veld daarnaast, gluten bevattende granen. Er is dus een klein risico dat er een graankorrel met gluten mee wordt genomen bij de oogst. Doordat de linzen soms te sterk op glutenkorrels lijken qua grootte en kleur, kunnen wij niet met zekerheid uitsluiten dat alles verwijderd is, ondanks dat dat wij de linzen goed schoonmaken en reinigen.
Over Nutri-Score
-
Waarom krijgen de meeste producten van HAK een A-score of een B-score?
Het is allereerst belangrijk om te benadrukken dat Nutri-Score, en daarmee dus ook de berekening van de scores onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd is. Dus het voedselkeuzelogo is onafhankelijk van de belangen van de industrie tot stand gekomen. We hechten er zeer aan dit als fabrikant van groenten en peulvruchten te benadrukken.
Nutri-Score is een uitgebalanceerde score die aan de ene kant eiwitten, vezels en het gehalte groente en fruit beloont en een teveel aan suikers, zout en vet afstraft. Het is dus een gewogen score die in de totale balans aangeeft hoe gezond alle ingrediënten tezamen zijn. Nutri-Score kijkt dus naar de totale voedingswaarde van een product. De totaalscore bepaalt in welke categorie een product valt en welke letter (A,B,C,D) en kleur het krijgt.
Dat betekent dat als er suiker of zout in een product zit, het product toch een A score kan krijgen zolang het niet om teveel suiker gaat en er positieve ingrediënten tegenover staan zoals vezels, eiwitten, groenten en fruit. Zo krijgen de meeste producten van HAK een A-score omdat ze geen toegevoegd suiker, een klein beetje zout en uiteraard veel groenten of fruit, vezels en/of eiwitten bevatten. Afhankelijk per HAK product.
Ik noem enkele voorbeelden:
Doperwtjes bevatten een klein beetje zout, geen toegevoegd suiker. Hiermee behalen zij een ruime A-score door het gehalte aan groenten en de lage hoeveelheid zout.
Rode kool met appeltjes is een traditionele receptuur met azijn waar een beetje suiker en zout aan toegevoegd wordt. Door de toevoeging van suiker (maar wel groente en fruitgehalte) belandt dit product in de lichtgroene B-categorie.
Appelmoes heeft door de reducties van suiker, die we afgelopen jaren hebben weten te realiseren, bijna het niveau bereikt dat er geen suiker meer aan wordt toegevoegd (uiteraard bevat appelmoes wel natuurlijke suikers afkomstig van de appelen zelf). Daarnaast bevat appelmoes o.a. vezels en uiteraard fruit en geen zout. Dit bij elkaar opgeteld leidt naar een A-score.
Op de website van HAK staan alle Nutri-Scores per product vermeld en is duidelijk uitgelegd hoe de Nutri-Score wordt berekend.
Nutri-Score is voor consumenten ontwikkeld om producten wat betreft samenstelling en ingrediënten onderling te vergelijken. Diverse onderzoeken door heel Europa tonen inmiddels aan als mensen hun dagelijkse boodschappen doen op basis van het Nutri-Score logo gezondere producten kopen. Voor HAK is Nutri-Score een heel belangrijk instrument om mensen te stimuleren dagelijks meer groenten te eten. Als je bijvoorbeeld een dag een keer geen tijd of zin hebt om verse groenten te bereiden, kun je zelf heel makkelijk kiezen uit groenten in pot, peulvruchten in stazak of andere gemaksgroenten die op het schap van de supermarkt staan. In één oogopslag zie je de Nutri-Scores en weet je welke producten gezond of iets minder gezond zijn.
-
Waarom kiest HAK voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo?
HAK heeft heel bewust de Nutri-Score omarmd als onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd voedselkeuzelogo dat consumenten helpt bij hun dagelijkse boodschappen helpt en om producten onderling te vergelijken en uiteindelijk gezondere keuzes te maken. Diverse onderzoeken door heel Europa tonen inmiddels aan dat als mensen boodschappen doen zij op basis van het Nutri-Score logo gezondere keuzes maken (dan voorheen).
Voor HAK is Nutri-Score belangrijk om mensen te stimuleren dagelijks meer groenten te eten, want we eten dagelijks maar de helft van de hoeveelheid die we zouden moeten eten (250gr/dag). Dus als je een dag een keer geen tijd of zin hebt om verse groenten te bereiden, kun je toch makkelijk groenten eten door heel makkelijk, met behulp van de Nutri-Score kleurcodes, een keuze te maken tussen groenten in pot, peulvruchten in stazak of andere gemaksgroenten die op het schap van de supermarkt staan. In één oogopslag weet je dan welke producten gezond of iets minder gezond zijn.
Het is uiteraard het beste en meest effectief als zo veel mogelijk fabrikanten en supermarkten het Nutri-score logo implementeren omdat dan de vergelijking voor consumenten het meest optimaal is.
Voor meer informatie over Nutri-Score